Winterbehandeling varroa

De oxaalzuurbedruppeling die ik vandaag heb doorgevoerd bij de vier produktievolken in de bijenhal is vlot verlopen. De trossen zitten nog alle 4 vooraan in de kast en ze hebben dus nog vrij veel voer zitten. Ik ben toch van plan om de kasten maandelijks te blijven wegen om tijdig te kunnen ingrijpen.

De 2 kasten waar nog een half hoogsel bij opstaat, heb ik 50 ml gedruppeld en de 2 kasten met 1 broedbak heb ik 40 ml gedruppeld. In het filmpje kun je zien hoe het geheel in zijn werk ging. De behandeling duurt dus een dikke minuut per kast. De temperatuur van -1°C zal wel geen probleem zijn. Er is geen enkele bij uit de kast gevlogen. Na de behandeling zoemde de kast wel veel luider als ik mijn stetoscoop er tegen legde. Voor het resultaat zal ik in het weekend de onderliggende lade nog eens gaan bekijken en eventueel het vlieggat van verstopping door dode bijen vrijwaren.