Sint Ambrosius

Vandaag naamdag Sint Ambrosius, patroonheilige van de imkers. Ter ere van deze beschermheilige ben ik begonnen met de bescherming van mijn volken tegen varroa. De eerste kast is vandaag behandeld met oxaalzuur. De tweede hoefde niet meer: de kast was leeg op een honderdtal dode bijen na terwijl ze nog loodzwaar was van het voer! Typische varroadood volgens mij. De behandeling in augustus is waarschijnlijk niet afdoende geweest en daarom wordt er volgend jaar afgestapt van tymol en ga ik mijn heil zoeken in een mierenzuurbehandeling. Hierover later wellicht meer. De vier oudervolken op mijn bijenstand moet ik morgen nog eens gaan bedruppelen. Ik was een beetje angstig om de kast te openen bij een temperatuur van -1,9 °C, maar dat bleken slechts beginnerszenuwen. Het druppelen bleek vlot te gaan. Ik ben beroepshalve natuurlijk wel niet zenuwachtig met een spuit in mijn handenLachen.

Net vandaag heeft ook de europese gemeenschap bekend gemaakt dat ze een versnelling hoger gaan schakelen. Hopelijk levert al dat onderzoek snel iets op. En dan bedoel ik niet voor de onderzoekers zelfKnipogen.

Momenteel ben ik ook begonnen met het opmaken van mijn werkschema van 2011. Het is echter meer een bedrijfsmethode dan een tijdsschema, want omstandigheden zoals het weer zijn niet op voorhand in te plannen.

Vorige week heb ik me alvast ingeschreven voor de imkerscursus te Tessenderlo 2011. Vanaf volgende zomer beschouw ik me dan als een geschoold imker.

Pas gekocht: 3 nieuwe varroabodems en 2 daken voor de kasten. Er moeten deze winter ook nog 4 nieuwe broedkamers worden bijgemaakt. Met 12 kasten moet ik toch de 4 of 5 produktievolken en evenveel afleggers in 2011 kunnen bewerken. Principieel stap ik als beginneling liever in de ring met nieuw materiaal in plaats van met afdankertjes. De afrekening van 2010 zal ik binnenkort wel maken en dan zal blijken of de imkerij een dure hobby is of niet. De eerste jaren zal dat sowieso het geval wel zijn.