Kempische kast

Ik heb vorig jaar de 4 kempische bijenkasten overgenomen van mijn overleden schoonvader samen met al de rest van zijn imkermateriaal. Ik heb er toen ook nog een originele kempische kast gevonden in degelijke staat. Vorige winter heb ik ze langs buiten wel een likje verf gegeven maar de binnenkant heb ik niet uitgeruimd. Ik vind de rand over de onderlinge bakken namelijk niet handig om de kast te openen. Ze zijn immers niet van elkaar te schuiven en de krak bij het openwrikken is dan veel te storend voor de bijen. Ook is de zolderbak iets lager dan de nieuwere kempische honingraampjes die tegenwoordig nog te koop zijn. De honingzolders en raampjes zijn dus toch niet te gebruiken in combinatie met mijn andere kasten. De bodem bevat ook nog geen varroalade en is volledig vastgenageld aan de broedbak. Hierin is alleen een kleine opening met een stukje gaas voor de verluchting. Het gaas zit echter volledig dichtgekit met propolis. De vliegplank is ook een vast onderdeel van de bak en simpel dicht te klappen om te reizen naar het fruit. Een leuke bijkomstigheid aan deze bijenkast is de achterwand van de broedkamer, die voorzien is van een glasplaat ter controle van het volk. Deze achterwand is dan verder geisoleerd met een stuk karton en een houten wandje.

27102010 023.jpg27102010 024.jpg27102010 025.jpg27102010 026.jpg27102010 027.jpg27102010 028.jpg