Voorjaarsbollen

Momenteel ben ik gestopt met het planten van voorjaarsbollen. Er zitten nu 450 narcissen en 450 crocussen in de grond op nauwelijks enkele meters van de bijenhal. Ze zullen kunnen smullen in het voorjaar. Als het in het voorjaar nog vrij koud is, vliegt een bij nog niet zo ver van de kast en daarom probeer ik de vroege bloeiers dichter bij de kast te zetten terwijl de late bloeiers gerust wat verder kunnen worden geplant.

Stilaan ben ik ook begonnen met het maaien van het perceel. Dertig aren met de zeis. Stoer Ik heb ondervonden dat ik met de zeis gemakkelijker rond de jonge aanplant kan maaien dan met de bosmaaier. Door het maaien hoop ik op termijn minder netels en distels aan te treffen. De distel is weliswaar een prima bijenplant, maar vermits de bijen tijdens de distelbloei toch al tot 3km rond de kast fourageren, heb ik die liever niet op mijn eigen perceel. De jonge berken, eiken en elzen die jaarlijks opschieten, worden ook verwijderd. Er worden alleen bijenplanten geduld. Mocht het perceel ooit uitgroeien tot een bos, zal het een bijenbos dienen te zijn. Lachen Om discussies te vermijden, koop ik vooral inheemse bomen en struiken. Aankoop van de nieuwe stekken gebeurde ook dit najaar via Natuurpunt. Ik kan mijn bestelling half november afhalen.

Voor de bijen is het rustseizoen aangebroken. De imkers kunnen dus beginnen aan het broodnodige winterwerk. Zelf plan ik de fabricatie van enkele nieuwe kasten, ook nog in kempisch formaat. De deksels met aluminiumbekleding en de varroabodems worden wel aangekocht. Ook de raampjes worden gekocht. Dit is allemaal niet zo moeilijk om te maken, maar het ontbreekt me toch aan voldoende tijd.