Honingoogst

Gisteren heb ik de omgevallen Canadapopulier gekloven en opgestapeld om te drogen. Ik heb dan ook bij de bijenkasten een bijenuitlaat geplaatst tussen de honingzolders en de broedkamer. Via deze éénrichtingspoort, verlaten de bijen binnen 24 uur de honingzolder, waarna deze de volgende dag simpel is weg te nemen.

Vanmorgen heb ik dan de honingzolders gehaald en thuis heb ik de operatiekamer tijdelijk ingericht als slingerlokaal.

 

18072010 004-800.jpg
Kast 1 had geen koninginnerooster omdat hare majesteit eerder opgesloten was geraakt in een honingzolder. Hier had ik geen bijenuitlaat geplaatst. Bijen verlaten de honingzolder toch niet als er nog broed aanwezig is. De ramen met verzegeld broed heb ik ze laten behouden. De ramen met uitgelopen broed heb ik wel geslingerd. Hierin was nog geen nectar opgeslagen. De broedcirkel is dus nog leeg. Heel duidelijk is ook nog een randje stuifmeelopslag zichtbaar tussen de honingcellen en de lege broedcellen.
18072010 005-800.jpg
Met de ontzegelvork worden de wasdekseltjes van de gesloten honingcellen verwijderd, waarna de ramen kunnen worden geslingerd. Ze worden hiertoe in een honingslinger geplaatst. Door middelpuntvliegende kracht vliegt de honing tegen de wand en zakt naar onder waar hij wordt afgelaten via de kraan en via een zeef van resterende wasdeeltjes ontdaan.
18072010 006-800.jpg
18072010 007-800.jpg
Ik heb zodoende vandaag 47.1kg honing geslingerd en gezeefd in de rijper gedaan.
Binnen een tweetal dagen is hij geklaard en kan ik ermee verder.
De leeggeslingerde ramen heb ik vanavond terug op de kasten gezet. Op de dekplank met een voergat open. De bijen krijgen nu tijd tot morgenavond om de raten proper te likken. Hierna worden ze verwijderd en wordt voorkomen dat ze er weer nectar in beginnen opslaan. Ze krijgen dan morgenavond een voerbakje in de plaats met een 1:1 suikeroplossing. Ik maak deze met het spoelwater van de materiaalreiniging. De honingrestjes die hier nog inzitten zullen ze zeker waarderen.
De varroabehandeling moet nog wachten tot volgende week. Ik moet zeker zijn dat de omgevingstemperatuur onder de 30°C blijft om te sterk verdampen van de thymol te voorkomen.