Klaren honing

Vanmorgen was de honing klaar om te klaren.

19072010 001-800.jpgDe honing van de 4 kasten in de bijenhal heb ik in 1 rijper gekregen. Gedurende 1 à 2 dagen blijft de rijper staan op een warme plaats om de luchtbellen de kans te geven op te stijgen uit de honing.

 

 

 

19072010 002-800.jpgHier is de bovenste witte laag luchtbellen goed te zien. Deze laag heb ik met een schuimspaan weggehaald. Dit levert een half potje honing op voor direkt eigen gebruik.

 

 

 

 

20072010 002-800.jpgNa het klaren heb ik de honing in de kelder geplaatst en nu kan ik beginnen roeren.

Met de electrische betonmixer (nieuw gekocht voor dit doel), kan ik makkelijk 2 x daags gedurende een 5-tal minuutjes roeren.

De kristalliserende honing wordt op die manier lekker smeuiig vermits de grote kristallen telkens worden kapotgeslagen.

 

De bijen hebben tot gisterenavond de kans gekregen om de honingzolders leeg te likken en ik heb ze dan elk een liter suikerwater gegeven in verhouding 1:1. Hierdoor gaat de koningin hopelijk goed aan de leg en maakt ze een groot broedvlak dat de bijen bij de verdere inwintering niet blokkeren met voederopslag.