Stormweer

Gisteren zijn we een tiental minuutjes voor de hel hier losbarstte, thuisgekomen van een ritje met de motor. We zijn naar Maasmechelen Village geweest en hebben tijdens de terugreis de donkere wolken angstwekkend zien aangroeien. De regenvloed was enorm en op enkele minuten waren de dakgoten verstopt van het losgeslagen mos op het dak. Na een lange droogte, gebeurt dat wel meer, maar er valt normaal niet zoveel water. Het water sloeg dan maar over de goot, zowel naar binnen als naar buiten. Resultaat was een serieuse plas op het vals plafond, dat begon te lekken, juist op mijn echografietoestel. De stroom had ik weliswaar afgezet, doch bij het terug opzetten pas de waterschade bemerkt: toestel naar de vaantjes.  10.000 euro op minder dan 5 minuten! Hopelijk valt het bestek nog mee en is de verzekering inschikkelijk voor een toestel dat dit jaar wordt afgeschreven. In het slechtste geval dien ik me een nieuw toestel aan te schaffen, maar gedurende enkele weken zullen er geen echografieën kunnen gebeuren in de praktijk.

In de tuin heb ik de zwaar gehavende moerbeiboom vandaag gekortwiekt. Weliswaar op een slecht moment, doch verder inscheuren zal waarschijnlijk  meer beschadigen dan snoeien. De blauwe druiven zijn grotendeels van de pergola gerukt en de klimhortensia lag grotendeels naast het tuinhuisje.

Laat ons toch maar niet te lang stilstaan bij wat materiële schade en verder genieten van de zomer. Volgens de nieuwsberichten hebben heel wat mensen veel meer leed te verwerken gekregen.

Eén klein voordeeltje heb ik nog weten te ontdekken. Er is weer een canadapopulier omvergewaaid aan de bijenstand. Een tiental meter naast de hal en een tiental centimeter naast een los opgestelde bijenkast. Gisterenavond heb ik hem nog in stukken van 35cm gezaagd. Dit levert toch wel voor enkele weken brandhout.