Zwerm scheppen

Eergisteren omstreeks 14 u is er nog een zwerm afgekomen van kast 5. Er zaten blijkbaar toch nog jongere moerdoppen op die pas nu uitliepen. Enfin ik heb hem geschept. Mijn eerste zwerm helemaal alleen. In 2 broedkamers heb ik hem geplaatst en terug naar mijn bijenstand gebracht. Van kast 1 heb ik nu dus 3 volkeren met een ongepaarde koningin. Nu dus even afwachten of ze bevrucht worden en aan de leg raken.

Eergisteren zag ik ook thuis aan de achterdeur enkele verkennerbijen. Ze hadden blijkbaar mijn oude wasvoorraad geroken die ik in een tuinkast bewaarde. Ergens in de buurt was er dus nog een imker met een volk dat zwermplannen had. Vermits mijn twee standen te ver weg zijn, waren deze niet van mij.

Gisteren rond 10 uur waren de verkenners echter al met honderden. Snel heb ik de wasvoorraad naar de kelder gebracht en omstreeks 14.30 uur was het zover. De hemel boven mijn tuin kleurde zwart en het leek wel of er in de lucht een motor draaide. De wolk bijen was nu echter niet meer geïnteresseerd in mijn lege tuinkast en vloog naar mijn overbuur: een Lidl-warenhuis. Op de parking hebben ze zich dan maar in de klimophaag gehangen.

Ondanks de vele nieuwsgierige blikken (ramptoeristen?) en mijn prille ervaring ben ik ook deze zwerm gaan scheppen. Na een uurtje had ik zo een extra volk. De teller staat nu op 7.