Broedafleggers gemaakt

Vandaag van kast 2, 3 en 4 een broedaflegger gemaakt. Of eigenlijk beter gezegd een zuigeling. De oude broedkamer met oude zwarte raat, heb ik raam per raam afgeschud in de onderste, nieuwe broedkamer. De slechtste ramen heb ik simpel verwijderd, Van kast 2 heb ik 6 ramen met broed en 2 voerramen gebruikt en afgewerkt met 2 raten kunstraat en 2 vulblokken in een gerestaureerde broedkamer. Deze heb ik dan op een koninginnenrooster gezet boven de honingkamer. Na 7 uur heb ik vanavond de broedkamer die nu vol broedverzorgende bijen zat op een bodem geplaatst op 5 km van de bijenstand. Ze gaan nu op de ramen met broed  redcellen optrekken die ik binnen een drietal dagen eens zal controleren.

Kast 3 en 4 zijn zwakke volken en kunnen geen broed missen. Ik heb de bijenvrije ramen simpel naar boven verplaatst op een koninginnenrooster en vanavond de koninginnenrooster vervangen door een separator. De vliegbijen gaan nu terug naar de onderbak en de broedverzorgende huisbijen blijven het broed verzorgen. Na 3 dagen moet ik hier wel alle doppen breken. Na 13 dagen kiep ik alle bijen die dan zijn uitgelopen in een tweede honingzolder waardoor deze 2 kasten al hun broed nog hebben en ik toch een oude broedkamer heb verwijderd. Op slechts 1 broedkamer zullen ze sowieso beter ontwikkelen en misschien leveren ze dan toch nog wat zomerhoning.

Het systeem met de 2 broedkamers lijkt me in een voorjaar zoals we nu beleven niet echt ideaal. Volgend jaar winter ik echter nieuwe broedkamers uit met raat van slechts 1 jaar en ik kan dan raam per raam vervangen. Dit jaar zal me dit wel wat honing kosten, maar ik heb dan wel alle ramen vervangen en alle broedkamers vernieuwd.

Wat de honing betreft, ik heb gisteren 4 bomvolle raampjes meegebracht van kast 1 en geslingerd. Nu heb ik toch al iets om te snoepen.