Update van probleemvolk

Op 24 april was de koningin goed aan de leg in de nieuwe broedbak en had ik besloten de oude broedkamer boven een separator te zetten. Natuurlijk liep dit fout en verhuisde de koningin mee naar boven. Omdat het nog te vroeg was om een nieuwe koningin op te fokken in de nieuwe broedbak had ik op 27 april de oude bak maar terug gezet boven de nieuwe broedkamer. Er was een aanzet van redcellen maar ik had ze toen niet gebroken. Uit deze fout wou ik namelijk maximaal lessen trekken. Ik wou wachten tot het volgend weekend om te controleren of er nog eitjes waren. Dat de oude koningin dus nog aan de leg was en pas dan alle doppen te breken. Helaas, het was toen erbarmelijk weer.

Op 8 mei controle gedaan van de nieuwe broedkamer en er zaten 5 koninginnendoppen. Het was dag 14 en ik heb er 1 laten uitlopen en de andere gebroken. Als er het volgend weekend dan geen eieren meer waren, zou de oude koningin weg zijn.

Op 10 mei hoorde ik echter een tuter. De jonge koningin zat er dus nog op. De oude zou wel dood zijn, of gedood door de jonge.

Op 11 mei hoor ik echter ook kwaken. Er zaten dus nog doppen!  De kast had geen voorzwerm afgestoten en er waren dus zeer veel bijen. Er werd dus bang afgewacht op de eerstvolgende mooie dag. Dan zou de jonge tuter kunnen afzwermen of ze zou kunnen op bruidsvlucht vertrekken met alle kwakers erbij. Kortom, dit zou een soepje worden. De ganse week enkele malen per dag controles gedaan met de stetoscoop doch de tuter en de kwakers bleven actief op 12, 13 en 14 mei. Ze moeten dus zelf ook gedacht hebben dat het te slecht weer was.

Gisteren was het dan eindelijk mooi weer. Pas omstreeks 13 u kon ik ter plekke zijn en had verwacht dat er al een bruidszwerm weg zou zijn. Dit was niet het geval. De tuter en de kwakers waren er nog. Nu even snel denken.

Een nieuwe broedbak klaargemaakt met 2 sluitblokken, een raam met honing en een raam met stuifmeel uit de oude broedkamer en 2 nieuwe waswafels. Alle ramen uit de oude broedkamer werden volledig afgeschud in de onderste broedkamer. Nergens waren nog eitjes te vinden, nog wel veel verzegeld broed en een massa moerdoppen. Deze waren allemaal duidelijk overrijp. De kwakers waren klaar om uit te lopen. Dit deden ze dan ook. Ze werden vermoedelijk voor het grootste deel mee naar de onderste broedkamer geschud. Om zeker te zijn heb ik een uitgelopen koningin in de onderste broedkamer gezet en ook 1 in de nieuwe broedkamer. Er werden nog 6 ramen met doppen en verzegeld broed gebruikt om de nieuwe bak te vullen. Gedurende  de ganse namiddag stond deze nu boven een moerrooster op de honingzolder. Een massa bijen is zodoende in deze bak gekropen om het broed te verzorgen. s’Avonds heb ik deze broedbak dan op een nieuwe bodem gezet en 5 km verplaatst. Deze morgen lagen op de beide vliegplanken een dode koningin, in het gras heb ik er nog 2 gevonden. De volken zelf vliegen vandaag overvloedig maar er is rust op de vliegplank. Al bij al heb ik nu 2 evenwaardige volken met bijen van elke leeftijd, verzegeld broed en een jonge ongepaarde koningin. Als die allebei goed worden bevrucht, heb ik dus 5 volkeren.


16052010 007-800

16052010 008-800