Insmelten waswafels

Voor het insmelten van de waswafels, wordt de draad eerst opgespannen met de draadspanner. Dit apparaatje rolt de draad in golfjes, waardoor hij korter wordt en daardoor strakker komt te zitten. De waswafel wordt op de draad gelegd, tegen de bovenlat aan. Hierdoor werken de bijen de wasraat beter vast aan het houten raam. De zijkanten en de onderkant werken ze makkelijker dicht dan de bovenkant. Het insmelten van de waswafel gebeurt met een transformator. Ik gebruik een transformator voor houtbrandwerkjes. Met 2 krokodillenklemmetjes kan ik de draad, liefst elke rij apart even opwarmen,waarbij de waswafel in de draad zakt. Duurt de verhitting te lang, brandt de draad volledig door de waswafel en heb je 2 stukken waswafel. Zoals op het filmpje is te zien, gaat het echter zeer snel. De 4 broedkamers heb ik zo volledig bewafeld op een tweetal uurtjes. Aan de linkerkant van de broedkamer heb ik een half darrenraam gehangen. Dit raam is niet bedraad. De bovenste helft is bewafeld door de waswafel vast te plakken met hete was. De onderste helft bevat alleen een strookje waswafel waarop de bijen zelf kunnen beginnen. Ze zullen hier echter bij voorkeur darrenraat opbouwen.


darrenraat-800

 

 

Een gedachte over “Insmelten waswafels

 1. geachte heer,
  binnenkort ga ik ook beginnen met het houden van bijen. Eén van de zaken die ik nog nodig heb is een transformator om waswafels in te smelten.
  Omdat ik niet echt de handigste ben, zoek ik een transformator die traag is en het liefst met een draaiknop regelbaar. Hierdoor verklein ik wellicht de kans dat ik veel waswafels doorsmelt…
  Kunt u me vertellen welk merk/type u gebruikt en waar ik die kan kopen? Of kunt u me een bepaald ander merk/type aanraden? Ik heb namelijk zelf totaal geen verstand van electriciteit…
  Ik hoor graag van u.
  Alvast dank voor uw reaktie.
  Met vriendelijke groet,
  Paul Smeets
  Elsloo (NL)
  ppmsmeets@home.nl

  Like

Reacties zijn gesloten.