Voorjaarscontrole

Vandaag een mooie droge dag van 18° voorspeld. Spijtig genoeg niks van in huis gekomen. Het bleef betrokken, maar er was geen wind en in de bijenhal stond de thermometer op 17°C. De bijen vlogen als gek met een massa geel stuifmeel.

Toch maar besloten om de deksels te lichten en enkele raten te controleren. De eerste kast die ik opendeed was kast nummer 4 en daar schrok ik van de vele lege raten. Ze sleurden wel goed bij en er was broed op 3 ramen in alle stadia. Er zaten ook best veel bijen in. Kast 3 had iets meer broed op 3 ramen en een beetje meer eten. Nog een geluk dat ze wat bijvoeding krijgen. Kast 2 had veel minder bijen en slechts broed op 2 ramen, maar het stuifmeel kwam goed binnen. Ik heb geen bijen van de ramen gestoten en heb dus geen eitjes kunnen zien in de cellen. Ik heb wel gezien dat er aan de randen van de verzegelde cellen mooie dikke larven in het voedersap dreven. De koningin is dus duidelijk aan de leg.

Kast nummer 1 is duidelijk anders. Broed over 5 ramen en de rest van de ramen barsten van het voeder. Dit is ook de kast die al het langst vliegt. Zouden ze ergens hebben geroofd? Ook broed in alle stadia en veel inbreng van stuifmeel. Op de varroabodem waren alle straatjes gebezigd: vol wasrul, wasdekseltjes, stuifmeelkorrels en drijfnat van het condensatievocht. Deze kast is dus duidelijk goed op weg. Ik heb de nieuwe broedkamer er op geplaatst en het pak apifonda terug op de voeropening gelegd. Als eind van de week de wilgen hun stuifmeel afgeven, kan hiervan de aanvoer exploderen. Volgende week kan ik dan de andere 3 kasten terug controleren en dan kan ik daar de nieuwe broedkamers misschien ook wel op plaatsen. Als kast 1 de waswafels in de nieuwe bak begint op te bouwen, kan ik dan simpelweg zien door de dekplank te lichten. Verder ga ik er af blijven tot als ze een honingzolder krijgen.

Waarom is kast 4 beter? Dit is de kast die vorig jaar heeft gezwermd en we hebben de zwerm laten teruglopen zonder koningin. Van deze kast ben ik dus zeker dat ze een jonge koningin heeft. De andere zijn me niet bekend en hebben misschien een stille moerwissel gedaan of een zwerm verloren. Ik zal toch deze koninginnen vervangen indien ik de kans krijg.

De eerste krokusjes gaan open voor de bijenhal. Ze zijn nog zeer laat in het najaar geplant en zijn daarom zo laat.


230210 002-800