De lente komt er aan!

Deze namiddag de kasten even opengedaan.  Naar buiten vliegen ze als gek. Een behoorlijk deel van de bijen die terugkeren heeft donkergeel stuifmeel bij. In de buurt staat vrij veel hazelaar. Er zit in elke kast een mooie tros bijen. Op de bodem liggen zo’n 5 tot 7 straatjes mul en wasdekseltjes. Ik ben pas volgende week van plan om enkele ramen op te lichten. De broedkamers zijn zo erg versleten dat ik bang ben ze teveel te beschadigen. Ik wil alleen maar het beste tijdstip kunnen bepalen om een nieuwe broedkamer met waswafels te kunnen opzetten. Deze 4 nieuwe broedkamers heb ik gisteren voorzien van nieuwe waswafels. In elk van de oude broedkamers zitten 2 nieuwe ramen van vorig jaar. Misschien kunnen die nog worden gebruikt voor een afleggertje.

Op nauwelijks 30 meter van de bijenhal heb ik een gigantische wilg gevonden. Pas nu de boom wit wordt van de mannelijke katjes heb ik hem achter de canadapopulieren zien staan. De stamomtrek is te groot om hem te omvatten en er staan op het eerste zicht meer katjes op dan er bijen vliegen van mijn 4 volken. Hopelijk hebben de bijen wat droog weer als de katjes geel staan van het stuifmeel.

Hier in de tuin stonden vandaag alle krokussen schouder aan schouder te lonken naar bestuivertjes. Omstreeks 13 uur heb ik even gezocht, maar geen hommel of solitaire bij te zien. De eerste solitaire bijen zijn nochtans al uitgelopen uit hun nestgangen in de houtblokken. Wellicht zijn ze wat later op de dag langsgekomen of komen ze pas morgen de bloemen met hun bezoek vereren.

 

Een gedachte over “De lente komt er aan!

Reacties zijn gesloten.