Grote wasmot

Bij het controleren van de honingzolders enkele larven van de grote wasmot tegengekomen. Er was behandeld met ijsazijn doch de bovenste twee bakken zijn aangetast. De damp van ijsazijn is dus inderdaad dichter dan lucht. Ik heb dadelijk alles opengegooid en alle verdachte raten klaargelegd om te worden propergekookt. De honingkamers zelf heb ik nog eens volledig uitgebrand met de vlam en daarna mijn stapel terug opgesteld met een doek, gedrenkt in ijsazijn, boven elke bak met raten. Onder en boven de toren had ik een vliegengaas tegen de wasmot en een koninginnerooster geplaatst tegen de muizen. Blijkbaar zaten er enkele wasmotten in van bij het begin of misschien is 1 ook wel voldoende. Alleen de oudste raten blijken aangetast. Van de nieuwe van het voorbije jaar geen enkele. Er zullen dus volgend seizoen weer veel raten worden vernieuwd. Er wordt aangeraden om jaarlijks een derde te vernieuwen. Dat doe ik wel in de broedkamers maar de honingkamers zullen volgend jaar toch voor de helft worden vernieuwd.

De zoete mede is praktisch uitgegist en bijgevolg overgeheveld in een nieuw vaatje. De testen blijken prima, klaring is al ver gevorderd en vooral de smaakproef is bevallen. Toch in de kelder gezet om verder te klaren alvorens te bottelen.

De halfdroge mede gist nog lustig verder maar die moet dan ook meer suiker vergisten. Daardoor zal hij ook een hoger alcoholpercentage krijgen. Volgende week een droge mede opstarten voor nog een hoger alcoholgehalte.