Nieuwe broedkamers

De oude bijenkasten van mijn schoonvader, kempisch type, beginnen door elkaar te vallen. Deze zomer had volk 1 zelfs een gat gevonden in de zijkant van hun broedkamer. De bak is volledig vermolmd. Met kneedbaar hout heb ik toen het gat opgevuld. Dit weekend heb ik dan van watervast multiplex 4 nieuwe broedkamers gemaakt. De kasten zijn dan gisteren voor de tweede keer geverfd aan de buitenkant.

Vandaag ben ik naar de AVEVE in Mol Ezaart gereden, ze hebben er een vrij uitgebreid assortiment imkerijprodukten, en heb me 40 nieuwe broedkamerramen aangeschaft en 4 kg waswafels. Deze raampjes van licht vurenhout voldoen ruimschoots. Ze worden toch niet geslingerd en gaan dan ook lang mee. De honingraampjes heb ik zelf gemaakt van de zomer met eikenhout. Fantastisch om te zien hoe de bijen na enkele weken een raam kunstraat helemaal hebben verwerkt tot een raam vol verzegelde honing.

Tegen volgend voorjaar kunnen we dus nu de broedkamers met de bodems vervangen, samen met een deel van de broedramen. De bodems lagen nog ergens in een stalletje en die heb ik volledig opgefrist.

De waswafels in de raampjes zetten, gaan we pas eind februari doen, om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. De aanschaf vind ik echter veel belangrijker. Nu ligt alles toch maar op stock in de winkels en dan moet ik niet op het laatste moment nog iets gaan bestellen.

De toren met leeggeslingerde honingramen stinkt nog altijd naar de ijsazijn. Die zullen ook nog duchtig moeten verlucht worden in februari.

Ik heb ook een veerunster meegebracht om de kasten te kunnen wegen volgend jaar. Als nieuwe imker heb ik me voorgenomen om veel, zoniet alles te noteren, en daaruit nog veel meer te leren. Een kleine controle leverde voor alle vier de kasten een gewicht van ca. 22 kg op. Dit zou ongeveer de helft zijn van het totaalgewicht vermits ik alleen de achterzijde van de kast even oplicht. Niet het exacte gewicht is belangrijk maar eerder de veranderingen die er optreden. Binnen enkele dagen toch een weegbalk maken om de unster gemakkelijker te kunnen aflezen. Hieronder alvast een foto van de veerunster.

 


unster