Najaarscontrole

Eind september, begin oktober. De bijenvolken moeten nu echt klaar zijn voor de winter. Vandaag was een mooie dag voor een laatste check- up. Zeventwintig volken heb ik ingewinterd. Het was het moment om de voerbakjes te verwijderen en terug een plasticvel te leggen. Tegelijkertijd controleer ik op enkele ramen het aanwezige broed en de voedselkrans erboven. De volken die niet behandeld zijn met oxaalzuur in juli wegens niet broedloos, hadden twee strips Apivar gekregen gedurende 10 weken en die heb ik eveneens verwijderd.

Het voerbakje wordt verwijderd en het plasticvel gaat terug onder de vloerplank.
De bovenliggende was en propolis wordt verwijderd.
Eventueel aanwezige Apivarstrips worden verwijderd.
Broednest en voederkrans wordt even gecontroleerd.
En het ziet er soms erg mooi uit. Vooral in de jonge volkjes op slechts zeven tot negen broedramen.
Plastic er op en afblijven tot december.

Van de zeventwintig volken zijn er vijfentwintig prima. Bij twee volken vond ik open belegde moerdoppen naast verzegeld broed. Deze waren dus nog bezig aan een late moerwissel. In deze volken waren ook nog veel darren aanwezig. Ze hebben dit dus duidelijk voorzien. En in de maand oktober zijn er vermoedelijk nog voldoende mooie dagen voor een late bruidsvlucht. Deze volken zijn dus zeker nog niet verloren. Ik heb ze wel gemerkt op de achterkant van de kast. We zien wel in december of maart volgend jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s