Varroabehandeling jongvolken

Vandaag heb ik de eerste jonge volkjes een varroabehandeling gegeven. De volkjes zijn gemaakt als éénraams-broedafleggers op 24 en 25 april. Nu na een maand, eigenlijk al na 24 dagen, is alle broed uitgelopen. De vrouwelijke werksters lopen uit na 21 dagen en de mannelijke darren na 24 dagen. Elke levende varroamijt zit nu op de bijen. Het ideale moment om ze te behandelen met een oxaalzuurspray. Ik gebruik hiervoor 3 % oxaalzuur in zuiver water. Dus 3 gram oxaalzuur in 100 gram water.

Het sproeien doe ik met een kleine handsproeier van het tuincentrum. De drie of vier ramen van het volk worden even uit de kast gelicht en beneveld met een fijne mist waardoor elke opzittende bij behandeld wordt. De bijen zelf hebben hier geen last van, doch de varroamijten leggen het loodje. Het kleine volkje kan nu varroa-arm groeien tijdens de zomer en nazomer om sterk de winter in te kunnen gaan.

Normaal is het de bedoeling om op het zelfde moment ook de koningin te merken. Als ze aan de leg is, kan ze eventueel ook geknipt worden. Door het slechte weer van de voorbije weken heb ik slechts één volk gezien met eitjes. Maar in alle volkjes waren de bijen druk bezig om centraal op het eerste raam een deel van de cellen zuiver te poetsen. Binnen 2 weken ga ik nogmaals kijken en dan zou in elke kast wat verzegeld broed moeten aanwezig zijn. Aan het ei of de larve kan een imker niet zien of de koningin bevrucht is. Maar als het broed is verzegeld, kan dit wel. Alleen als de koningin bevrucht is, legt ze werkstereitjes. En werksterbroed wordt plat verzegeld. Vermits een mannelijke dar veel groter is dan de vrouwelijke werkster, wordt het darrenbroed als bultjes verzegeld. Alleen zo past de grotere larve in de cel. Als ze grotere cellen aanmaken voor het darrenbroed, darrenraat, valt dat niet zo fel op, maar in de normale cellen is het bultbroed zeer simpel te onderscheiden van plat verzegeld broed.

Vermits de cellen worden verzegeld op de negende dag na de eileg en de nieuwe koningin normaal pas begint te leggen als alle werksterbroed van de vorige koningin is uitgelopen, op dag 21, moet de varroabehandeling ergens gebeuren tussen dag 24 en dag 30. Alleen zijn de jonge koninginnen door het slechte weer van de voorbije weken wellicht laat op bruidsvlucht geweest. En wellicht daarom is er nu na 28 dagen nog maar één aan de leg. Binnen 14 dagen dus een update te verwachten. Pas als ik zeker weet dat de koningin bevrucht is, wordt ze gemerkt en geknipt. Anders verenig ik het volkje met het volkje ernaast. Dan hang ik de ramen simpel in de volgende kast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s