Imkerweekend april 2021

Het voorbije weekend heb ik gebruikt om nieuwe volkjes aan te maken voor volgend jaar. Ook moest ik bij een aantal volken het darrenraam uitsnijden. Tot en met juni snij ik het darrenraam uit vooraleer de darren uitlopen en hierbij ook de mee ingesloten varroamijten zouden uitlopen in het volk. Als het volk het darrenraam hierna vlot uitbouwt, zou de zwermdrift ook nog niet acuut zijn. Ter illustratie een beeld van een raam dat vorige week was uitgesneden en nu al volledig uitgebouwd en belegd is. Nochtans was dit één van de twee volken dat al belegde zwemdoppen had.

Mijn darrenramen heb ik in twee gedeeld en ik snij alleen een deel uit als het volledig is verzegeld.

Elk productievolk levert jaarlijks één of twee jonge volkjes voor het volgend jaar. Maar natuurlijk levert niet elke nieuw volk een uitgegroeid productievolk tegen volgend jaar. Eerst en vooral heb ik een tweede kast nodig en drie wasramen. Deze heb ik vrijdagavond nog ingesmolten.

Ik reed dit weekend met de materiaalkruiwagen in de bestelwagen en de lege kasten op de aanhanger naar de drie standen. De gemaakte afleggers nam ik dan mee naar de volgende stand.

De werfkruiwagen heb ik geprepareerd om alle materiaal te bevatten dat ik kan nodig hebben bij een controle. Voor de kasten had ik vandaag nog een andere kruiwagen nodig.
De jonge volkjes staan per twee op een pallet.
Het vlieggat is gesloten met een mousse en slechts voor een centimeter open aan de kant waar zich de drie ramen bevinden. Dit om roverij te voorkomen.

De aflegger bestaat uit een broedraam met de opzittende bijen. Het raam heeft aan beide kanten verzegeld broed voor ongeveer zes achtsten. Hier hebben de bijen dus geen werk aan. Ze hoeven die niet meer te voeren terwijl de poppen ook al warmte produceren en vrij snel uitlopen om nieuwe bijen te leveren aan het jonge volkje. Wel moeten er minstens enkele eitjes langs de randen te vinden zijn. Anders kunnen ze natuurlijk geen moer opkweken. De bijen hebben weinig werk en kunnen dus snel het naastliggende wasraam uitbouwen. De benodigde voeding krijgen ze van het tweede raam uit het productievolk. Dit is het voerraam dat nog in de kast zit aan de rechterkant. Het productievolk krijgt dan de twee andere wasramen en heeft nu nog maar één voerraam in de broeibak naast het darrenraam.

De zwermneiging in het productievolk wordt beperkt vermits er twee ramen met opzittende bijen verdwijnen en een volledig verzegeld broedraam dat eveneens de nieuw uitlopende bijen beperkt de volgende dagen. Schrik dat ze nu te weinig voer hebben, is niet nodig vermits ze al veel honing in de honingbak hebben gedragen. Tien volken heb ik vandaag zelfs hun tweede honingbak gegeven. De eerste honingbak is nog niet verzegeld maar ze dragen al nectar in de buitenste ramen. En dan hebben ze na enkele dagen natuurlijk geen plaats meer.

Het jonge volkje hoef ik de eerste weken niet te voeren. Ze krijgen wel een nieuw wasraam telkens als het vorige is uitgebouwd. Zwermen doen ze niet en de enig overblijvende moer is na ongeveer 24 dagen aan de leg. Er is dan geen verzegeld broed meer. Ik kan op dat moment de koningin merken en tegelijk de varroa bestrijden met oxaalzuur.

Een gedachte over “Imkerweekend april 2021

  1. Prachtig, dank zij uw imker verhalen leer ik dagelijks bij over het imkeren.
    ikzelf ben nog geen imker maar volg een beginnerscursus bij de “zonnebie” in Bilzen..
    Spijtig dat deze cursus tijdelijk stopgezet is wegens het Corona virus. Mijn zoon Peter en ik zijn al wel lid van Taxanders. ik probeer nu om al uw verhalen over het imkeren te bundelen zodat ik dit als naslagwerk nog vele jaren kan gebruiken. hartelijk bedankt Eugeen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s