Crème honing

Toen ik jaren geleden begon met imkeren, werd me geleerd om de honing dagelijks te roeren met een houten stok tot de honing begon te kristalliseren. Hard worden, zeg maar. Als je maar genoeg en intens genoeg roerde, was de honing wel hard maar smeerbaar. Zonder scherpe kristallen dus. Die houten stok werd op een bepaald moment vervangen door een RVS roerstaaf. De hygiëne ging er duidelijk op vooruit. Maar het stootte me tegen de borst dat het rijpervat zolang slecht was gesloten en dat er dagelijks lucht werd ondergeroerd terwijl de vluchtige aromatische stoffen ontsnapten. Vaak werd de zomerhoning geroerd van juli tot een stuk in september. Ondertussen stond het rijpervat wel in een koele kelder maar ging er toch veel goeds van de honing verloren volgens mij.

Ik heb dan ook lang geijverd om de honing zo weinig mogelijk aan de lucht bloot te stellen en hem nog vloeibaar in de potten te doen. En werd hij vast, diende je er de kristallen maar bij te nemen. De kwaliteit van de honing was dan tenminste nog steeds even hoog.

Onlangs heb ik echter besloten om een creaming toestel aan te schaffen. Dit toestel roert de honing automatisch in een afgesloten RVSvat. Computergestuurd roert het de honingmassa 15 minuten waarna er 60 minuten wordt gerust. En dit gedurende twee of drie dagen. Het toestel roert rustig door de honingmassa en het vat blijft ondertussen gesloten. Ik heb de voorbije drie dagen mijn eerste lot laten roeren en nu ingepot. De honing is enorm smeuïg. Ik heb nog geen idee waar de voorkeur van de kopers naar uit zal gaan. Maar ik bied vanaf heden dus ook een hoogwaardige crème honing aan naast de vloeibare. Ieder zijn meug dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s