Controle bijenvolken half april

Vandaag heb ik ondanks de lagere temperatuur van 13 graden toch zes volken nagekeken. Na weghalen van het koninginnenrooster leg ik een handdoek over de ramen die ik dan wat terugplooi om een raam uit te halen. Bij twee volken heb ik een bijna compleet verzegeld darrenraam uitgesneden. Bij één volk vond ik een belegde moerdop. Vermits er veel eitjes waren, heb ik de dop weggebroken. Ik heb ook vier lelijke ramen vervangen door een waswafel. Bij drie volken moet ik morgen dringend een tweede honingzolder plaatsen. De andere volken zijn nog nauwelijks bezig in de honingbak. Ik heb in totaal twee koninginnen gezien en een tiental darren. De andere volken worden deze week ook gecontroleerd. Vroeger begonnen de imkers met de volkscontrole bij de bloei van de kruisbessen. En blijkbaar is dat heden ten dage nog steeds een goede aanwijzing. Alleen denk ik dat ze het toen hadden over de eerste voorjaarscontrole terwijl we nu al bijzonder alert moeten zijn om niet te laat te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s