14 augustus 2019

Vanmorgen de meidoornhaag nogmaals geschoren voor de winter. Ik heb ze geschoren na de bloei, maar de nieuwe scheuten heb ik nu weer verwijderd omdat de haag anders te breed en te hoog wordt.

De bijenvolken zijn tot nu toe twee maal per week gevoerd met 2 liter siroop. Vandaag voor de laatste keer. Achttien Kempische volken zijn klaar voor de winter. De behandeling tegen de varroamijt met Apivar is lopende en de kasten hebben nog zeer veel broed. Ondertussen vliegen de bijen weer met stuifmeel. De reuzenbalsemien, de guldenroede, de persicaria, de doorbloeiende wilg zijn maar een deel van de najaarsbloei die nog moet komen. Ik zet de volken dan in de tweede helft van september op gewicht.

Naast de Kempische kasten heb ik dit jaar ook nog een ecokast in gebruik genomen. Ik beschouw een ecokast niet als een productiekast. Ik heb het geprobeerd gedurende enkele jaren maar het werkte niet voor mij. Wellicht prima voor de bijen, om ze op een natuurlijker manier te houden, maar bijen houden is iets anders dan imkeren. Ik heb daarom mijn ecokasten verkocht maar behield er een als zwermvanger. Dit jaar is er geen zwerm in getrokken, maar ik heb er eentje in geplaatst. Op een bepaald moment belde een klant dat hij een bijenzwerm had aan zijn huis. Ik heb deze opgehaald en in de ecokast gezet. Niet dat ik geen Kempische kasten meer had, maar ik heb geen idee vanwaar die zwerm kwam en heb geen behoefte aan inbreng van vreemde ziekten. In de ecokast mag de zwerm trachten te overwinteren en indien ze hier in slaagt, krijgen ze volgend jaar wel een Kempische kast. Dan hebben ze zich voor mij voldoende bewezen.

Momenteel bezetten ze anderhalve bak en is hun wintervoorraad al goed zichtbaar tegen het kijkraam van de bovenste bak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s