Zomerbehandeling varroasis

Het bestrijdingsadvies van het FAVV voor 2019 is nog niet gepubliceerd. Maar volgens het vorige dienen we voor einde juli en zeker voor 15 augustus de zomerbehandeling te beginnen. Ik kan daarom niet blijven wachten. Ik ben zelf praktiserend dierenarts en bestel mijn medicatie natuurlijk bij een groothandel apotheek. Van de thymolpreparaten kan ik momenteel alleen thymovar verkrijgen. Dit dient twee maal te worden toegepast gedurende 28 dagen en de temperaturen moeten tussen de 15 en 30 graden blijven. Vermits het KMI dit niet kan garanderen gedurende de volgende twee maanden, heb ik hier een probleem mee en gebruik ik liever geen thymol. Mierenzuur is ook een verhaal van verdamping, maar die behandeling duurt slechts 7 dagen en is bijgevolg beter voorspelbaar. Doch de MAQ’s kan ik niet meer verkrijgen en bijgevolg is ook dit geen optie. Oxaalzuur is eerder voor een winterbehandeling maar kon toch niet omdat ik zowel de oxuvar als de varromed niet kan bekomen. Apivar met als werkzaam bestanddeel amitraz kon ik dit jaar wel verkrijgen. Van pure miserie heb ik hiervoor dan maar gekozen. Ik heb nog steeds het gevoel dat er een fout signaal naar de imkers gaat, als de bevoegde instanties producten aanraden die dan niet verkrijgbaar zijn via de verplichte kanalen. De lokale imkervereniging stelt dit jaar zelfs een groepsaankoop voor van Api Life Var terwijl de overheid communiceert dat medicijnen moeten worden aangeschaft via de apotheek of dierenarts. Wel een probleem als die dat dan niet kunnen bekomen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s