Apidea kastje

Gisteren heb ik enkele moerdoppen uitgesneden. Ik wacht meestal niet op een tuter. De volken staan ook niet bij mij thuis en dan is dat niet praktisch. Ik ga gewoon op de twaalfde dag de kast controleren. Het eerste raam met een paar mooie doppen zet ik even opzij. Daarna snij ik van alle andere ramen de rijpe doppen uit en verniel de onrijpe. Als ik een uitgelopen dop vind, laat ik geen enkele meer staan. Anders krijgt het volk twee doppen op hetzelfde raam dat al opzij stond. De eerst uitlopende moer steekt dan de andere wel af in de dop.

Zo vond ik gisteren een uitgelopen dop en bracht ook nog drie doppen mee naar de couveuse. Dezelfde avond had ik

een apidea kastje gevuld met een koffiebekertje bijen uit de honingzolder. Zodra een moer in de couveuse uitliep, heb ik ze gemerkt en laten inlopen in het apidea kastje. Dit kastje blijft twee dagen koel en donker binnen alvorens naar de stand te vertrekken. Deze morgen bleven de bijen echter onrustig zoemen en ik vreesde al dat het moertje dood was. Na het water geven met een spuitje aan het rooster begon de moer echter te tuten. In een apidea had ik dit nog nooit gehoord. Ogenblikkelijk werden alle bijen rustig en nu zoemt het apidea kastje al de ganse voormiddag zeer rustig. Morgenavond breng ik het kastje naar het Waterbroek waar de moer dan op bruidsvlucht kan vertrekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s