17 oktober 2018

De laatste jaren wordt het steeds moeilijker om kleine pakken hooi aan te kopen voor de schapen. Ook paardenhouders hebben hier problemen mee. De hedendaagse landbouw maakt veel meer gebruik van grote balen. Maar zonder groot materieel is hier moeilijk mee te werken. Ik heb echter mooie balen gevonden. Ongeveer een meter doorsnede en een meter hoog. Niet om op te heffen, maar ze zijn prima te rollen en ik krijg ze juist in mijn camionette.

Om een baal aan de schaapjes te presenteren, heb ik even een ruif gemaakt. De bodem is een metalen rooster op twee balkjes. Hierop heb ik de baal gezet en rondom afgezet met tenen van mijn knotwilgen. We wachten even af of dit een degelijke oplossing zal zijn.

5 gedachten over “17 oktober 2018

 1. Dag Eugene, zijn de openingen van ruif niet te groot? Ik verwacht dat er heel veel gemorst gaat worden.
  Wij hebben openingen van 5 op 5 cm, en zelfs een bak eronder. Eens op de grond eten onze Ouassants dit niet meer op.
  Groet,
  Mick

  Like

  1. Dag Mick, Mijn kleine ruif was gemaakt van een betonnet. Datgene wat door de mazen viel, diende toen al als stro. Die stokken heb ik meer dan voldoende en ik zou ze nog dichter kunnen plaatsen. Lukt het dan nog steeds niet zal ik er inderdaad een metaalgaas moeten ronddraaien. We zullen zien hoe de proef uitdraait.
   Groetjes,
   Eugeen

   Like

 2. Beste Eugeen,

  Ik heb een vraag namens onze imkervereniging in Hilvarenbeek.
  Een aantal jaren geleden las ik op jouw site dat jullie gezamenlijk bijvoermiddel inkochten.
  Het kwam per tankwagen aan. Met pin betalen. En dit bijvoermiddel was van hoge kwaliteit.
  Werken jullie nog steeds op deze manier en zo ja kunt u ons dan meer informatie geven van deze manier van werken.

  Eugeen het ga je goed en alvast bedankt.

  Greetzzzzzzz,

  Mart van Vught

  Like

  1. Dag Mart,
   De imkervereniging van Bilzen deed de contacten met de transporteur. Het product was ApiGold van Amelunxen uit Soest. Er kwamen zelfs imkers van Oost-Vlaanderen op af. Hoe groter de aangevoerde hoeveelheid, hoe goedkoper het werd natuurlijk. Onze plaatselijke imkervereniging is dit jaar echter apart in zee gegaan met Geller uit Würselen. De invertsuiker ApiGold was zeer goed van kwaliteit en ik was er zeer tevreden over. Om onduidelijke redenen is men echter apart gaan werken. Wellicht een gevolg van een kleingeestige verenigingspolitiek. Het heeft mij doen besluiten om dit jaar te werken met Ambrosiussiroop die ik persoonlijk heb afgehaald in Bissegem. De lege recipiënten van 10 liter heb ik nu gereinigd en zullen volgend jaar worden gebruikt voor zelfgemaakte kristalsuikersiroop 3:2. Ik vind het wel spijtig dat het zo moest lopen.
   Groetjes,
   Eugeen

   Like

   1. Beste Eugeen,

    Hartelijk dank voor je openhartig antwoord.

    Wij waarderen dit enorm.

    Greetzzzzzzz,

    Mart van Vught

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s