20 september 2018

Ik heb de voorbije dagen van het mooie weer geprofiteerd en alle bijenvolken gecontroleerd. In het midden hef ik een eerste raam deels omhoog. Vaak tref ik hier al een broednest. Aan de bovenkant van het raam bevind zich een ruime handhoogte verzegeld voer. Ik laat dan het raam terug zakken en sluit de kast. Controle gedaan. Soms tref ik op dat raam geen broednest, maar slechts verzegeld voer. Ik hef dan telkens het raam ernaast tot ik het broednest tegenkom. Zodra ik een voerraam hef met aan één zijde stuifmeelopslag, weet ik dat het volgende raam langs die zijde het broednest bevat. Deze kastcontrole duurt maar enkele seconden. Ik gebruik dit moment ook om de voerbak te verwijderen en om onder de voerplank een vel plastic te leggen. Als ik in december de kast open om oxaal te druppelen, gaat dit veel vlotter en met minder lawaai gepaard. Een dekplank is veelal stevig dichtgeplakt met propolis. De krak die de bijen dan horen bij het openen van de kast lijkt mij een enorme verstoring. En het lostrekken van een stuk plastic verontrust slechts een enkele bij in de wintertros.

Niet alles bleek in orde. Eén volk had slechts een paar cellen gesloten broed. Deze bevonden zich wel aan de buitenkant van een cirkel, waarbinnen alle cellen mooi gepoetst waren. Alsof het volk deze plaats al had voorzien voor hun leggende koningin. Op het volgende raam trof ik twee deels weggeknaagde moerdoppen. Dit volk heeft dus sinds enkele dagen een nieuwe koningin. Hoe weet ik dit?

Er is nog een beetje verzegeld werksterbroed. Minder dan 21 dagen geleden was er dus nog een leggende koningin. Bij een stille moerwissel beginnen de bijen een moerdop met een eitje en wordt de nieuwe koningin geboren na 16 dagen. Als de oude koningin is gesneuveld, maakt het volk een redcel van een ééndagslarve. Deze wordt dan 12 dagen later geboren. De nieuwe koningin zou dus tussen de 5 en 9 dagen oud kunnen zijn. Er is mooi weer geweest de voorbije dagen voor een succesvolle bruidsvlucht en we wachten dus af. Vermits de bijen al een aantal cellen hebben gepoetst, zijn ze zelf ook optimistisch in een goede afloop.

Bij een stille moerwissel kan de oude koningin nog aanwezig zijn, maar ik doorzoek de kast niet naar haar of haar eitjes. Mijn bijenvolken verstoor ik steeds zo weinig mogelijk. De twee ramen die ik heb bekeken, geven me momenteel voldoende info. Binnen 2-3 dagen is al het oude broed uitgelopen en pas dan gaat de nieuwe koningin aan de leg. Negen dagen later is haar eerste broed verzegeld. Ik wacht nu ongeveer 14 dagen en hef dat ene raam met het gepoetste broednest dan even op om te controleren op verzegeld broed. Dat is het enige volk dat ik nog open tot de oxaaldruppeling in december.

Het kleinste volk, een jongvolk, heeft momenteel zeven uitgewerkte ramen met volop bijen in alle gangen. Er zijn vier verzegelde ramen voer en de andere ramen bevatten een broednest met daarrond een voederkrans en stuifmeel. Voldoende om de winter door te kunnen. Als kleinste volk heb ik hier alle ramen van bekeken. Het stelt me dan gerust voor de andere volken. Geen enkel volk lijkt me nu te klein om door de winter te komen en bijgevolg wordt er niet verenigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s