19 mei 2018

Gisteren weer begonnen aan de controles van de bijenvolken. De twee productievolken in Gerhagen vertoonden geen zwermneigingen. De zwerm kreeg 2 nieuwe waswafels en heeft al veel verzegeld broed. Ik heb er ook nog een verzamelbroedaflegger staan. Gisteren vond ik nog geen eitjes van de jonge koningin en dus kijken we volgende week nog maar eens. Thuis staat dan de afgezwermde kast waarbij ik nog even moet wachten op het nieuwe broed. Ik heb wel de verzegelde honingramen afgehaald. Toch weer vijf uit elk volk. Vandaag controleer ik dan de overige zeven productievolken en haal ook daar de verzegelde ramen uit. De vorige oogst, 14 dagen geleden, is bijna volledig verkocht. Mijn klanten zaten blijkbaar echt te wachten op nieuwe honing.

Het voorjaar levert dit jaar veel honing op. Helaas begint de droogte zijn tol te eisen. Het verzegelen gaat blijkbaar niet meer zo snel door het stilvallen van de dracht. Het valt ook te vrezen dat de linde dit jaar weer een paar weken vroeger zal zijn en net als vorig  jaar de drachten zijn afgelopen op het einde van juni, begin juli. Al decennia lang werd hier in de streek de laatste honingoogst gedaan rond 21 juli en dit dreigt nu toch echt drie weken te vervroegen. Want na de linde komt er echt niks meer. In elk geval niet meer voor mij als imker. De late zomer en het najaar zijn voor de bijtjes zelf.

De 7 kasten die vandaag zijn gecontroleerd, waren allemaal goed in orde. In totaal heb ik dit weekend weer 34 verzegelde ramen uitgehaald. Normaal plaats ik begin juni de tweede honingzolder als ze die nog niet hebben gehad. Vermoedelijk geef ik enkele kasten volgende week een derde honingzolder. De meesten hebben immers alle ramen uitgewerkt en als de ramen niet voldoende zijn verzegeld, krijgen ze dan een volgende bak om zich wat bezig te houden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s