10 maart 2018

DSC_0177.JPG

Vandaag was de temperatuur 16°C , droog tot 16 u en bijna windstil. Vermits er vanaf volgende week terug lagere temperaturen worden voorspeld met regen, heb ik de volken vandaag nagekeken. De veertien volken heb ik allemaal gecontroleerd op de voervoorraad en de aanwezigheid van een broednest. Tevens heb ik de bodem gereinigd en de onderstaande honingbak verwijderd. Alle volken hebben nu voldoende voer tot het einde van de maand. De onderste honingbakken waren op wat thuiskomende bijen na leeg. Deze bijen waren allen zwaar beladen met stuifmeel, veel helgeel en ook enkelen met grijs stuifmeel. Zodra de broedbak weer op de bodem stond heb ik een raam in het midden even uitgehaald. Ik heb vijf koninginnen mogen begroeten. Er was weinig verzegeld broed, maar op alle veertien volken was een groot vlak belegd met eitjes. Er zat veel stuifmeel rond en bijgevolg verwacht ik begin april mooi verzegelde ramen als ik ze klaarmaak voor de voorjaarsdracht.

De honingbakken ga ik nu de volgende dagen reinigen en alle ramen uitsmelten. Ik ga dit jaar imkeren met tien volken en heb dus 60 uitgewerkte ramen nodig en 60 waswafels voor de eerste honingzolder. De uitgewerkte ramen heb ik meer dan genoeg en waswafels smelt ik in vlak voor ik ze in de bakken hang.

De vier overblijvende volken mogen dus begin april weg. Mochten er nog kandidaten zijn voor een volk op Kempische ramen, je kan me een mailtje sturen. Eerst is eerst.