20 januari 2018

Alle bijenvolken zijn de voorbije week gecontroleerd op gewicht en dat is nog bij allemaal in orde. Bij deze temperaturen zou het echter snel kunnen gaan. De bijen zitten niet stil op tros en verbruiken dus meer. Volgende week gaan we simpel nog eens wegen en dan zien we wel verder. Ik heb ik elk geval al voldoende pakken deeg ingedaan om zeker niet plots in de problemen te komen.

De bodem van het perceel is momenteel zo doorweekt dat ik de takken van de geknotte wilgen niet eens kan opruimen. Het is dus even wachten op betere (drogere) tijden. De wilgenkatjes zijn momenteel al mooi wit uitgelopen, net als alle andere jaren. De bloei is dus weer te verwachten rond hetzelfde tijdstip: 20 maart. Dan begint het hier in de streek allemaal. De eerste krokussen die momenteel bloeien, zijn klaar voor de verdrinkingsdood. Maar de hazelaars wachten toch nog op betere dagen.

We houden ons dus nu met andere zaken bezig. Het gieten van voldoende kunstraat en het restaureren van lege kasten. Vooral de vliegplanken verslijten snel. De bakken maak ik zelf. De bodems en de daken koop ik bij het Bijenhof. Ze gaan vele jaren mee, en ik hoef me dan niet bezig te houden met zelf varroagaas in de bodems en metaalplaten op het dak te voorzien. Maar de vliegplanken zijn slechts gemaakt van multiplex. En de lagen lossen in weer en wind. Deze winter maak ik me dus zelf nieuwe vliegplanken.

De cameraval aan het Waterbroek registreert af en toe toch nog iets leuk. Een nieuwsgierige marter in dit geval.

IMAG0139.jpg

IMAG0140.jpg

IMAG0141.jpg