14 november 2017

Wintertros

Momenteel zitten de meeste volken al op wintertros. Slechts sporadisch verschijnt er een bijenkopje aan de ingang en af en toe liggen er ’s morgens een paar dode bijen op de vliegplank. Zelfs de oudjes vliegen dus niet meer weg om ten velde te gaan sterven. Regelmatig hou ik mijn stethoscoop even tegen de kast om door het zachte gezoem te worden gerustgesteld. Vaak denkt men dat een stethoscoop dient om het geluid te versterken doch dit is een misvatting. Door de darmpjes wordt het geluid naar het oor gebracht en hoef je niet te bukken om je oor tegen de kast te drukken. En natuurlijk hoor je het inwendige gezoem beter als je de omgevingsgeluiden wegfiltert met de oordopjes.

We hebben al een dag gehad met vorst, dus 3 weken later zouden we broedloze volken moeten aantreffen. Zou het echt moeten gaan over 0 of -1 °C? Zou een ganse week met ochtendtemperaturen onder de 5 °C ook niet volstaan? Ik behandel in elk geval weer begin december.

Heraanleg tuin

Thuis zijn we gestart met de heraanleg van de tuin. Als eerste hebben we het kippenhok vernieuwd en het houthok. De dode hoekjes weggewerkt en het geheel lijkt nu veel ruimtelijker. Morgen wordt de dolomiet geleverd als halfverharding voor dit tuingedeelte.

DSC_0003.JPG

DSC_0004.JPG