27 juli 2017

De varroatelling die ik onlangs heb uitgevoerd was zeer bevredigend. Maximaal 2 mijten op 3 dagen is zelfs voor mijn doen weinig. Ik ben dus nu begonnen met stilletjesaan in te winteren. Op twee standen ben ik er nu mee begonnen. Tweemaal per week krijgen ze een vol voerbakje en dit 5 keer. De varroabehandeling zal ik pas begin september doen met de Liebigverdamper en daarna voer ik de volken individueel verder tot ze op gewicht zijn.Een behandeling in juli is dit jaar niet nodig. Maar dat zou ook niet mogen daar ze na half juni allemaal nog zijn behandeld met oxaalzuur in een broedloze periode. De zeven volken die ik momenteel aan het voeren ben en heb gecontroleerd, hebben op één na allemaal nog veel broed. Darren zijn niet meer aanwezig. Dat ene volk had echter nog zeer veel darren en een flink aantal kapotgeknaagde koninginnendoppen. Geen eitjes te zien, maar wel mooi gepoetste cellen. Volgende week nog eens even controleren of hun nieuwe koningin dan wel aan de leg is. Mocht dit volk aan huis staan, zou ik ze zelfs niet meer openen. Dan zou ik vermoedelijk de darrenslacht opmerken. Als teken dat ze niet meer nodig zijn. In elk geval voel ik de laatste jaren niet meer de noodzaak om volken te openen om hun evolutie te zien. Sinds ik ook wat ecokasten onderhoud, verlies ik de neiging om mijn Kempische kasten te openen. Alleen als ik iets moet doen en liever niet alleen maar om de koningin of haar eitjes te zien. Kom ik haar niet tegen tijdens een werkje of zie ik geen eitjes, sla ik niet meer in paniek. Ik hoef dan ook geen volk te redden. Als een volk te zwak is, gelijk door welke oorzaak, geef ik het op in plaats van er aan te sleutelen. Alleen begin september kijk ik nog even of ze broed hebben. Anders hoef ik ze ook niet in te winteren. Weinig varroa door consequent behandelen, voldoende wintervoer, een prima standplaats met goede dracht vroeg in het voorjaar én laat in het najaar,, een standbevruchte eigenkweek koningin van een plaatselijk aangepast vuilnisbakkenras, dient te volstaan. Of ik nu 2 volken heb of 20: er zal altijd zowel een beste als een slechtste volk tussen zitten. Ze egaliseren doe ik niet, maar ik hou alleen afleggers aan van de beste volken en dit jaar na jaar.