18 maart 2017

Wegens ziekte heb ik de voorbije mooie dagen gemist om de voorjaarscontrole uit te voeren. Aan het Waterbroek staan 6 volken en ze verslikken zich al meerdere dagen in de hoeveelheid wilgenstuifmeel. Ook de zoete geur van binnenkomende nectar was onmiskenbaar. Zelfs onder de wilgenbomen was de nectargeur sterk aanwezig. En ik had niet de mogelijkheid om in te grijpen. Zelfs op de winterstand van Gerhagen waar nog 9 volken staan en geen overmaat aan wilgen wegens droge zandgrond was er een gigantische haaldrift aan de gang. Een paar snelle controles van de bodem leverde dit beeld op:

DSC_1705 (1).JPG

En zelfs dit:

DSC_1706 (1).JPG

Zeer grote brokken stuifmeel die de bijen laten vallen. Ook op deze stand is er dus overdaad. Ik moest zo snel mogelijk iets ondernemen. Alle volken hadden nog een honingzolder op de bodem staan en die wou ik er zo snel mogelijk af. Om hem dan begin april terug te kunnen plaatsen boven de broedbak met een koninginnenrooster. De helft van de uitgewerkte honingramen zou ik dan vervangen door waswafels.

Vandaag voelde ik me beter en het moest dan maar gebeuren. Gelukkig dat alle kasten onder dak staan. Wat een miezerige regendag. Een stalletje heeft dus toch een voordeel. Met een pufje rook langs het vlieggat moest het lukken. En of het lukte. Slechts een enkele bij vloog op en constant kwamen er zelfs bijen thuis met een nieuw vrachtje. En er zat nog geen broed in de onderste honingbakken. Ik was dus nog op tijd. Alle honingramen waren zeer zuiver, maar de middelste zaten steevast vol bijen. Een serieuze hoeveelheid nog natte nectar werd daar afgegeven alvorens de huisbijen deze verder naar de bovenste broedbak transporteerden. Ik heb deze honingbak dan even opzijgezet en de broedbak (stond al opzij) toch even geopend. Alle volken hadden een vrij groot broednest met plat verzegeld broed (werksterbroed) maar de bakken waren loodzwaar met verzegelde honing rondom. Het broednest had echt geen plaats meer om uit te breiden en ook voor stuifmeel hadden ze blijkbaar een ruimtegebrek. Daarom vermoedelijk de ganse proppen stuifmeel op de bodem.

De oplossing ondanks de koude en de regen? Ik heb de voederkrans boven het broednest opengekrabd, een koninginnenrooster gelegd en de honingbak er terug op geplaatst. Hopelijk brengen ze nu de honing verder naar boven en maken wat plaats voor hun leggende koningin. Het is nog te vroeg voor het uitwerken van waswafels en ik heb nooit uitgewerkte broedramen wegens hygiënische redenen die ik mezelf opleg. Deze waswafels kan ik vermoedelijk pas begin april aanbieden als er voldoende jonge wasproducerende huisbijen zijn. Op dat moment kan ik dan wellicht nog wel een groot aantal voerramen weghalen. Mocht het kouder blijven in de volgende weken zullen ze deze voorraad zelf wel opeten en de nodige ruimte creëren. Mocht ik de volle voerramen uithalen heb ik in elk geval weer een fikse voorraad voor mijn medeproductie.

En de waswafels in de honingzolder? Deze zal ik dan wel aanbieden in de tweede honingzolder verder tijdens het seizoen.

Als er collega’s zijn die nog een volk behoeven dit voorjaar? Een zevental volken op Kempische ramen staat dus te koop. Over te hangen in de eigen Kempische kasten.

 

Een gedachte over “18 maart 2017

Reacties zijn gesloten.