28 januari 2017

Vandaag weer positieve temperaturen en een mooi zonnetje. Ik ben dus begonnen met de bosmaaier op het perceel. De afgestorven brandnetels en de éénjarige stengels van de bramen worden gemaaid. Met een boshark verwijder ik dan het materiaal en op deze manier krijgen de jonge opschietende boompjes alle kansen. Dit geldt vooral voor de vele wilgen, de vlieren en de aangeplante esdoorns, hazelaars en lindes. Opschietende elzen en eiken worden zoveel mogelijk verwijderd. Het was echt een lekker weertje en daar werd door iedereen gebruik van gemaakt. Tussen 14 en 15u hebben alle volken een mooie reinigingsvlucht gedaan. Althans aan het waterbroek waar ik bezig was. Morgen zal ik rond dezelfde tijd eens gaan kijken in Gerhagen als de zon zich weer laat zien. Dit doet echt deugd om de bijen zo te zien buiten komen. In gedachten zag ik de brede grijns op hun donkere kopjes terwijl ze zich voor de kast oriënteerden. Weldra beginnen we er weer aan, leken ze te denken. En ja hoor, de lente zit klaar in deze eerste mooie dagen. Ook de wilgenknoppen laten al een klein wit toefje opmerken. Nog enkele weken en de katjes bloeien weer volop.

Binnenshuis ben ik bezig met de zadenbestelling voor het volgende moestuinseizoen. De oude zaden van de voorbije jaren ben ik momenteel aan het gebruiken als kiemplantjes. Lekker veel vitaminen en mineralen om weer krachten op te doen na de winter. Kolen, radijs, sla, spinazie, warmoes, venkel, pompoenen enz. Wel even oppassen om geen nachtschades zoals tomaten te gebruiken. Deze planten zijn op de vruchten na, namelijk erg giftig.