25 december 2016

Zalig kerstfeest voor iedereen! Het is dan wel geen witte kerst in de streek, maar groen is ook een mooie kleur. Gelukkig is het deze maand wel koud genoeg om onze bijen binnen te houden. Ze vormen geen dichte tros, maar uitvliegen is er toch niet meer bij. Ik bedenk me wel dat momenteel de dagen al beginnen te lengen en de koningin dan voorzichtig terug aan de leg kan gaan. Binnen 14 dagen weeg ik de kasten nogmaals en diegene die lichter worden, krijgen dan een pak apifonda opgelegd. De ecokasten heb ik gisteren ook behandeld met oxaalzuur. Eén van de drie was echter verlaten. Alle bijen waren op enkele na verdwenen. Voer was er nog genoeg.

Ofwel is de kast moerloos geworden na de behandeling met mierenzuur, of ze is te weinig behandeld en daarna ten onder gegaan aan de verdwijnziekte. En die is dan weer een gevolg van een hoge varroabesmetting. Het zijn ecokasten die ik natuurlijk liever niet zou behandelen. Maar dit beschouw ik echter als totaal onrealistisch en bijgevolg beperk ik me tot een mierenzuurverdamping in de zomer en een oxaalzuurverdamping in de winter. De beide behandelingen voer ik wel uit langs onder op de bodemplank. Vermits er einde juli nog broed aanwezig was in de bovenste bak kon ik geen honing oogsten. Eind augustus heb ik dan besloten om ze hun honing te laten houden en er is dan begin september behandeld met mierenzuur. Wellicht is dat voor dit volk te laat geweest.

De knotwilgen zijn ondertussen allemaal geknot. Dat wil zeggen de knotwilgen die een knotbeurt nodig hadden. Het blijft wel de bedoeling dat er voldoende stuifmeel voorradig is. Door slechts een 25 % van de wilgen te knotten, worden ze toch telkens om de vier jaar geknot en blijft het werk enigszins beperkt.

DSC_1587.JPG

DSC_1586.JPG

De schapen zijn ondertussen zeer behendig geworden in het ontschorsen van de takken. De dikste takken op de foto moeten nog worden verzaagd tot stookhout. De kleine takjes gebruik ik dit jaar om langs de perceelsgrenzen een takkenwal op te bouwen.

Gisteren, tijdens de voorbereidingen van het kerstfeest, heb ik mijn bain-marie nog eens opgezet. Niet om waswafels te gaan gieten maar om de was zelf te zuiveren. Zonder veel moeite doet deze soepketel al het werk zelf.

DSC_1585.JPG

Ik doe hiervoor wel een klein laagje water in de binnenketel om de onzuiverheden op te vangen. Vorige week liet ik de blok nog uitharden in de ketel. Deze was er echter zeer moeilijk uit te krijgen om de onderkant af te kunnen krabben. Daarom ging ik deze keer anders te werk. Na enkele uren was alle was gesmolten en het vuil naar onder gezonken. Met een grote pollepel heb ik dan de bovenlaag afgeschept in aluminiumkuipjes om daarin uit te harden. En slechts de laatste twee kuipjes bevatten een laagje vuil dat moet worden afgekrabd. De andere blokken zijn perfect zuiver. Tot nu toe is dit de simpelste manier gebleken om was te zuiveren. En ik heb al heel wat technieken geprobeerd. Dit is een blijver! Op een rustige dag in het weekend enkele minuutjes nodig om de was in kuipjes te scheppen en dat is alles. Al de resterende tijd kun je iets anders doen.

DSC_1593.JPG