19 mei 2016

Deze namiddag heb ik de tussenaflegger terug hersteld. Ik had deze gemaakt op 2 mei wegens toenemende zwermneiging. Op 8 mei heb ik de 2 broedramen onderin weggenomen en vervangen door 2 andere uit de bovenste broedbak. Vandaag heb ik ook deze twee ramen verwijderd. De vier waswafels die de bijen onderin hadden uitgebouwd en vol nectar hadden gestopt, heb ik opzij genomen om als voer voor afleggers te dienen. Uit de bovenste broedbak heb ik ook nog 2 slechte broedramen vol broed verwijderd en vervangen door waswafels. Het waren broedramen met veel darrencellen. Deze bak is dan met de oude koningin terug naar onder verplaatst. Ze heeft nu deze maand 8 oude broedramen afgegeven. Twee in april voor de verzamelbroedaflegger, vier tijdens de tussenaflegging en nu weer 2. Als ik nu in juni deze koningin nog verwijder, is dat best een proper productievolk. Vermits de bijen van bijna twee broedbakken nu op slechts 1 broedbak zitten, zal ik dit weekend nog een derde honingzolder bijgeven met uitsluitend waswafels. Ik probeer te voorkomen dat ze weer in zwermstemming komen. De twee ramen met gesloten doppen uit de onderste bak, larven van 15-16 dagen, heb ik uitgesneden voor de nieuwe broedkast. Vier doppen heb ik in deze kast geplaatst. De vijfde dop was al wat aangeknaagd op de top en deze gaf ik aan de moerloze apidea. De koningin liep al uit voor ik de dop in het kastje kreeg. Ze was nog nat als het ware toen ik ze door het klepje van het deksel liet kruipen. Missie tussenaflegger en missie moerloze apidea beide geslaagd zou ik zeggen.