17 mei 2016

Vermits ik vorige week wat last ondervond om de Super Tenéré te starten, had ik de batterij even aan een OptiMate  gehangen. De motor hangt continue aan een simpele druppellader, maar blijkbaar was dit niet voldoende. De OptiMate gaf na een ganse dag een groen signaal en toch liep het nog mis. Bij de eerste herstart enkele kilometers later, gaf de batterij de geest. Motor achtergelaten en batterij laten testen. Spijtig genoeg kon men alleen haar dood vaststellen. Exact na 2 jaar. Een nieuwe batterij gekocht en een betere (!?) druppellader en me terug naar de achtergelaten Tenéré laten voeren. Probleem opgelost en mijn grote blauwe vriend rijdt weer als voorheen. Maar mijn werkschema van deze namiddag liep wel een beetje mank door dit oponthoud.

Hierdoor was ik in de late namiddag niet meer aan de bijenstand geraakt. Ik probeer dit wel elke dag, maar het werk gaat natuurlijk voor. Daarom ging ik deze avond nog snel even luisteren naar een tuter bij een broedaflegger. 12 dagen geleden had ik hier een nieuw raam met eitjes ingehangen. De tuter heb ik niet gehoord, maar het bewuste raam had wel een dop die was uitgelopen. De andere doppen heb ik dan ook geopend en nog 4 koninginnen heb ik zodoende losgelaten in de zevenramer. Vermits het al donker begon te worden, wou ik terug naar huis gaan, maar toen passeerde ik de apideakastjes en dacht aan een dop die 2 dagen na de installatie nog dicht was. Deze dop was nu zelfs volledig ingebouwd en de koningin zat dood in haar dop. Ik had beter dit kastje eerst gecontroleerd. Ik had dan een koningin uit de zevenramer kunnen gebruiken. Gelukkig moet ik morgen en overmorgen ook nog een volk met een tuter controleren. Ik kan dan daar wel een koningin van gebruiken voor dit apideakastje. Maar weer moet ik dus  constateren dat haast en spoed zelden goed is. Ik controleer voor ik een kast open wel even haar voorgeschiedenis en weet dus wat te verwachten of wat te doen. Maar wellicht zou ik beter àlle papieren even overlopen alvorens een kast te openen.