14 mei 2016

Gisteren toch maar weer een verzamelbroedaflegger gemaakt van 5 volken. Door het afnemen van 2 ramen met veel verzegeld broed en opzittende bijen probeer ik zo ook de zwermneiging tegen te houden. Het productievolk verliest een deel van zijn bijen en krijgt weer nieuwe waswafels. Met een tussenaflegger kan ik slechts dat ene volk behandelen tegen zwermneiging en met een verzamelbroedaflegger wel vijf tegelijk. Deze broedaflegger moet dan binnen 9 dagen dienen om nog eens over te larven van het beste volk. De allereerste keer dat ik overlarfde had ik drie mooie doppen van de tien en die heb ik vandaag in een apideakastje geplaatst met een koffiebekertje van de eigen bijen. Deze zijn beneveld met oxaal. Vermits de kast nog steeds boordevol bijen zit, heb ik een eiraam gegeven van het beste volk en een honingzolder opgezet. Binnen 12 dagen zou ik de tuter moeten horen en enkele andere doppen laten inlopen. Dit is dan dadelijk een nieuw volk. Binnen drie dagen kan ik deze aflegger ook behandelen met oxaal. Dan is elke cel uitgelopen, behalve het nieuw ingehangen raam. De oude waswafels doe ik wel verdwijnen na de honingoogst.

De laatste honingzolders en uitgewerkte honingramen zijn geplaatst. Alle productievolken hebben nu 2 honingzolders en enkele zelfs al de derde. De regen die men voorspelt voor de volgende week, zou wel eens zeer veel deugd kunnen doen voor de bloesem van de paardenkastanje.

De eerste bonen die waren voorgezaaid, heb ik vandaag ook geplant. Tijdens dit pinksterweekend ga ik de andere bonen ter plekke inleggen en ook de pompoenen en courgettes kan ik planten. In de serre zijn de tomaten, paprika’s, pepers en komkommers geplant. De kolen die zijn geplant moeten nog een kraagje krijgen tegen de koolvlieg.