3 mei 2016

Zondag 1 mei heb ik overgelarfd in een grote broedaflegger. Ik ben benieuwd hoeveel doppen ze aangenomen hebben. Het was voor mij de eerste keer dat ik overlarfde. Ik ben benieuwd of dit meer doppen oplevert dan via de boogsnede.

Twee kleinere broedafleggers waren elk gemaakt van slechts 4 ramen broed uit twee volken en bij de controle werden in één eitjes gevonden. En jawel, de koningin was haar blauwe stip kwijt en is mee in de aflegger geraakt. Twee ramen van de 12 en ze zat er op. Dat is dus een kans van 1 op 6. Ze is dadelijk terug gemerkt. In het moerloze productievolk heb ik slechts op 2 ramen de aangelegde doppen laten staan en hier wacht ik op de tuter. Ook in de andere broedaflegger heb ik slechts op 2 ramen de doppen laten staan en wacht ik op de tuter. Ik heb hierin wel de doppen laten staan op de 2 ramen van het beste volk.

Gisteren was het enorm mooi weer en bij één volk hing een voetbalgrootte klont bijen tegen de voorkant van de kast. Had ik hier een belegde dop over het hoofd gezien? Was de geknipte koningin al in het gras verloren? Ik heb de bijen terug op de vliegplank geveegd en ze liepen snel naar binnen. De ganse vliegplank zat vol stertselende bijen. Dit zou een teken kunnen zijn dat de koningin toch, of al terug, binnen was. Bij controle bleek dat ook zo te zijn. Dadelijk heb ik haar aan de kant gezet en alle ramen afgeschud. De doppen waren maximaal 2 dagen oud en dat klopte dus met de vorige controle. Ik kan alleen maar bedenken dat deze bijen werkeloos zaten te wachten tot de doppen werden gesloten om dan met de moer te gaan zwermen. Ik heb dat in de ecokast ook al wel eens gezien in de onderste bak. Net alsof de toekomstige zwermbijen zich al op voorhand klaar houden. Er hangt dan op een mooie vliegdag een bal bijen onder de raten die schijnbaar niks te doen hebben. Een heel ander beeld dan bijen die een raat aan het uitbouwen zijn. Dit is echter slechts zichtbaar in een ecokast. De onderste bak hiervan is praktisch leeg en via het kijkraam kun je ze dan daar aantreffen. In de Kempische kast is geen ruimte voor lummelaars en bijgevolg gingen deze dan maar buiten hangen.

Ik heb een tussenaflegger gemaakt en na een kwartiertje was de rust aan de beide vliegopeningen terug gekeerd. In de broedbak boven de separator, zit nu de koningin met haar broed, twee nieuwe waswafels en zonder vliegbijen. In de onderste bak zitten waswafels, twee ramen broed met de opzittende bijen en eveneens de thuiskomende vliegbijen. Zij hebben de honingzolder en dragen deze nu verder vol.

Meerdere volken hebben tegen het einde van de week hun tweede honingzolder nodig. Alle ramen van de eerste zijn dan uitgebouwd en ook de buitenste twee ramen bevatten al wat nectar. Deze tweede honingbak wordt op de koninginnenrooster gezet en is gevuld met uitgewerkte honingramen.

Het darrenraat dat ik ondertussen al heb gesneden, heb ik telkens gecontroleerd op ingesloten varroa’s en telkens moest ik meer dan 30 larven trekken om een besmette cel te vinden. Dat lijkt mij voorlopig nog mee te vallen.