26 januari 2016

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-sint-truiden/wilde-bijen-moeten-fruitteelt-redden-a2596449/

Vanmorgen in de krant. Na de hommels gaan ze nu voor de wilde bijen. Frappant vind ik wel dat ze er nu wel aan denken om meer bloeiende planten en struiken te voorzien om de bijen langer van bloemen te voorzien en met meer afwisseling. voor de honingbij kon dit blijkbaar niet. En dertig kasten in een plantage? Blijkbaar doen ze het dan toch niet zo goed als één enkel honingbijenvolk. Trouwens als de honingbij goed vliegt, hebben ze teveel appels die ze dan nog moeten dunnen? Weten ze wel wat ze willen? Werken in en met de natuur is gewoon niet te voorspellen. Je hangt van de weersomstandigheden af die elk jaar weer anders zijn.

Vorig jaar op honderd meter van mijn kasten lagen de resten van vergeten hommelkistjes gewoon te rotten. Vermoedelijk gaat dit ook gebeuren met de wilde bijenkastjes. Want dat is normaal nog een voordeel van de honingbijen. De imker laat geen rommel achter. Hij komt zijn kostbaar volk en kast terug ophalen. En dat vooraleer deze insecten worden kapot gespoten door allerlei chemicaliën.

Maar wellicht is er een groter gevaar voor onze honingbijen. De plukkers brengen uit hun eigen land ook al bijenvolken mee. Zijn deze gezond of niet doet niet terzake. Contacten met andere volken die geografisch niet aan elkaar grenzen kunnen simpel niet goed aflopen op de lange termijn. Vroeg of laat geeft dit problemen. Wanneer gaat de kleine kastkever hier verschijnen? Er zijn nu al fruittelers die in het voorjaar ganse bijenvolken opkopen om ze na de bestuiving van hun plantage gewoon te laten verpieteren. Wie houdt ze tegen als ze goedkoop volken uit de rest van Europa gaan binnenhalen? Ik kan alleen maar hopen dat de inspectiediensten hun ronde doen en alle bijenkasten die niet zijn voorzien van de gegevens van de imker in beslag nemen en vernietigen. En ik spreek wel degelijk van vernietigen. Deze volken nog eens testen op gevaarlijke aantastingen zou alleen maar geld kosten. En dat kan men nu eenmaal niet ophalen bij een onbekende eigenaar.