5 juli 2015

Zondag en dus worden er weer verzegelde ramen geslingerd. Vermits de voorbije dagen fenomenaal waren wat lindebloesem en temperatuur betreft, verwachtte ik vrij veel honing te kunnen uithalen. De opzittende bijen van de verzegelde honingramen zou ik afvegen om vier schudzwermen te maken met de koninginnen uit de apidea’s.

Vanmorgen rond 6 uur ben ik begonnen met het uithalen van de verzegelde honingramen. Alle opzittende bijen heb ik afgeveegd in vier kistjes waar ik enkele uren later een leggende koningin van een apidea heb ingehangen. Eerst werden de bijen besproeid met oxaal en daarna heb ik de koningin in een gesloten kooitje ingehangen. De vier schudzwermen staan nu te harmoniseren in de buitensauna. Koel en donker.

schudzwerm, harmoniseren

Morgenavond worden de bijen in een nieuwe kast gezet. Met twee voerramen en vier waswafels. De koningin krijgen ze dan terug met het kluisje maar dan afgesloten met een deegprop. Ze kunnen haar dan weldra bevrijden. De volkjes krijgen continue suikerwater bijgevoerd om zo snel mogelijk de waswafels uit te werken. Ze staan dan wel met een zeer kleine vliegopening om roverij te voorkomen.

Het slingeren gaat vrij vlot met de gemotoriseerde slinger en het elektrische ontzegelmes. Om 13 u was ik klaar en het resultaat is dit keer 106 kg. Hierna even ontspannen, het is trouwens zondag, en dan de vooravond gebruiken om de afwas te doen. Als ik dan nog even de couveuse ga controleren, is er weer een koningin geboren. Dan maar even een apidea gaan vullen en dit volkje kan dan overmorgen avond naar het Waterbroek.

De apidea’s aan het Waterbroek die nu moerloos zijn, zullen wel een nieuwe koningin aanmaken en die kunnen dan dienen als reserve.