24 juni 2015

mede, bottelen

Gisteren een aantal flessen mede gebotteld. De nieuwe vergistingsflessen blijken zeer gemakkelijk te werken. Gedaan met dat sifongeklieder. Simpelweg de fles onder de kraan en vullen. Ik heb natuurlijk wel deze mede al tweemaal eerder overgeheveld waardoor er nu praktisch geen bezinksel meer aanwezig is. De vergistingsfles van 25 liter staat ook al enkele weken op een taboeretje om dit weinige bezinksel niet te verstoren. Het waterslot wordt verwijderd, een zuivere handdoek op de opening gelegd en zonder veel zuurstofbijmenging kunnen de flessen simpel worden gevuld en dadelijk gesloten met een schroefdop. Ik heb slechts 1 vergistingsvat gebotteld daar men mede beter kan bewaren in grotere vaten. Deze mede had een alcoholpercentage van 16vol% en is nog vrij zoet. Een beetje verraderlijk dus.