21 juni 2015

De laatste oude broedramen zijn gesmolten. Een 60 tal stuks. Nu nog allemaal even afkoken in een sodaoplossing en ze zijn weer klaar om in te smelten met nieuwe waswafels.

Vermits er morgen regen wordt voorspeld, ging ik vandaag volken 2 en 19 bij Fons controleren in plaats van morgen. Volk 19 heeft dit jaar een trage start gehad met een stille moerwissel en ze zijn ook nog eens versterkt met een pak bijen die ik uit andere volken had afgeschud. Voor de lindedracht is dit volk nu echter meer dan klaar. Alle 12 ramen vol broed en de honingzolder al vol maar nog niet verzegeld. Ik heb er dan maar niks anders op gevonden dan snel nog een honingzolder bij te maken. Ik heb hem aan de buitenkant gebeitst met een mengsel van propolis en alcohol vermits ik dit toch altijd heb staan. Gelukkig had ik ook nog 12 leeg geslingerde honingramen en bijgevolg heeft dit volk snel een oplossing gekregen voor haar ruimteprobleem.  En eveneens gelukkig heb ik de beschikking over een houtcombiné, heb ik steeds een voorraad multiplex en de benodigde mallen om snel een bak bij te maken. Het principe is te zien in de fotoreeks, elders op deze blog. Kortom een werkje van een half uurtje voor twee honingzolders.

Volk 2 heb ik vorige week betrapt met een pak bijen minder en zonder eitjes of koningin. Er was geen gesloten dop, maar wel enkele open doppen vlak voor de sluiting. Het volk was toch al afgezwermd. Vandaag vond ik op drie ramen telkens één dop, twee gesloten en één nog open dop. Dit volk staat op locatie bij Fons en wachten op tuters en kwakers is niet praktisch. Ik heb bijgevolg maar één dop laten staan en de andere twee ramen heb ik dan maar weggenomen met hun dop. Hiermee en met nog enkele ramen uit volk 35 heb ik dan twee drieramers gemaakt. Hierdoor heb ik toch driemaal meer kans op een goede koningin. Volk 35 is een koninginnenaflegger van volk 1 en zit momenteel al op 11 ramen broed en het heeft geen honingzolder. Het wegnemen van enkele ramen gesloten broed met opzittende bijen zullen ze dus wel te boven komen. Volk 2 heeft nu slechts 10 ramen, maar heeft toch geen leggende koningin. Vermits er praktisch geen open broed meer is, zullen alle bijen kunnen ingezet worden als haalbijen op de linde en de liguster om de honingzolder te vullen.

De zwerm in de segeberger die moerloos was geworden, heb ik zojuist ook even opengedaan. Ik had er een rondje raat met eitjes in gestopt om ze toch nog een kans te geven. Ze hebben nu meerdere gesloten doppen. Vermits ik er van uit ga dat ze zich niet meer verder opsplitsen, zullen ze zelf wel het teveel aan doppen wegknagen en kan ik ze dus gerust laten tot de nieuwe koningin aan de leg is.

koninginnendoppen, redcellen