14 juni 2015

Vandaag voor de derde keer geslingerd. Er is weer honing verkrijgbaar. Aan de voordeur kunt u een potje uit de kast halen voor 5 euro. U legt 5 euro in het potje en u mag een pot honing van 500g meenemen. Wisselgeld is voorzien.  

Het filmpje van het slingeren van de honingraten moet ik nog monteren en zal ik deze week nog posten.

Na deze slingerbeurt hebben de volken weer wat ruimte om aan de zomerdracht te beginnen. De linde is al open op sommige bomen. Het lindenfeest kan beginnen. Naast de linde is er ook nog de tamme kastanje, de liguster en de braam die deze maand in bloei komen. Vermoedelijk is dit de voorlaatste keer dat ik heb geslingerd dit jaar. In de loop van volgende week krijgen alle volken een koninginnenrooster en bij de zomeroogst in juli, zijn dan alle honingramen broedvrij. De honingramen bewaar ik tijdens de winter in een draaiende diepvriezer en hoef dus niet te vrezen voor aantasting door de wasmot. Deze wasmot valt hoofdzakelijk ramen aan die ooit zijn bebroed. Maar door de koninginnenrooster pas later te plaatsen, heeft de koningin meer plaats om te beleggen. Ze voelt zich minder geremd. Het volk evolueert meer op een natuurlijke manier en heeft ook meer bijen voor de zomerdracht wat ook betekent dat ze meer honing kunnen ophalen. Het volk zal ook trager in zwermstemming komen. Maar dit is natuurlijk in mijn methode met Kempische  kasten en honingzolders op halve maat.

De zonnewassmelter heeft momenteel al zo’n 60 broedramen gesmolten en vermits deze veel voer bevatten, heb ik al zo’n 30 kg ‘zonnenhoning’ opgevangen. Deze ramen bevatten nog een deel wintervoer en ook veel opgehaalde nectar, dus honing. Ik noem dit zonnenhoning en produceer er mijn zonnenmede mee. Door de verhitting van de suikers ga ik deze niet meer aan de bijen voeren. Maar de vergisting tot een lekkere mede gaat perfect. Ik bewaar deze ‘zonnenhoning’ in bokalen tot in de wintermaanden als ik de mede opstart.

zonnewassmelter

Zonnewassmelter

zonnewassmelter

zonnewassmelter, zonnenhoning