1 juni 2015

acaciabloesem, roze

Het voorbije weekend heb ik kast 12 gecontroleerd op eileg van haar nieuwe koningin. Vorige woensdag vond ik nog geen eitjes en daarom had ik ze een raam met eitjes uit kast 11 gegeven. Er waren nu 4 dagen verder geen doppen opgetrokken en ook op andere ramen zag ik nu eitjes. Het volk heeft dus een nieuwe koningin. Vermits ze nu volledig zonder verzegeld broed zijn, heb ik ze behandeld met oxaalzuur. Ik wou ook de bijen uit de honingkamers behandelen en heb ze allemaal van de ramen geveegd. Zodoende had ik de kans om een koninginnenrooster te leggen. Er komt nu geen nieuw broed meer in de honingramen. Tussen nu en half juni krijgt elke kast een koninginnenrooster om bij de laatste honingafname volledig vrij te zijn van broed. Tevens heb ik alle volledig verzegelde honingramen die ik tegenkwam, vervangen door lege, uitgewerkte, honingramen.

Het bijenvolk uit kast 5 had me vorige week al verrast met belegde doppen. Het was zelfs al de tweede keer. Ik ben deze koningin nog nooit tegengekomen en was ook dit keer niet van plan om haar te zoeken. Ik heb de kast aan de kant gezet en een nieuwe in de plaats gezet met waswafels. De vliegbijen en de opvliegende bijen konden op deze manier zonder onderbreking naar hun nieuwe zuivere kast. Dan heb ik eerst de zijramen met voer en stuifmeel met de opzittende bijen besproeid met oxaalzuur en op hun plaats in de nieuwe kast gehangen. Ook het darrenraam dat nog niet was verzegeld, maar wel belegd, heb ik besproeid en in de nieuwe kast gehangen. Ik vond nog twee ramen met hoofdzakelijk open broed en hing deze ook in de nieuwe kast. Het weinige gesloten broed op deze ramen heb ik met een ontzegelvork vernietigd. De ramen met verzegeld broed en de honingramen uit de honingzolders werden niet besproeid. Deze ramen werden afgeslagen en de bijen zelf besproeid alvorens ze in de nieuwe broedkamer bij te gieten. Het beetje broed in de honingzolders, vier ramen uit de onderste honingzolder, werd vernietigd met de ontzegelvork en de honingzolders werden teruggeplaatst op een koninginnenrooster. Volledig verzegelde honingramen werden ook vervangen door lege honingramen. Boven op de honingzolders heb ik dan mijn ‘varroaseparator’ gelegd en hierop de oude broedkamer met verzegeld broed. Zeven ramen in totaal. Het broed dat nu nog door de warmte van het onderstaande volk uitloopt, wordt eveneens besproeid met  oxaalzuur alvorens deze jonge bijen terug te geven aan het onderste volk. De vraag die sommigen nu stellen: wat met de koningin? Zit ze nu nog in de nieuwe broedbak of niet? Het zal me worst wezen. De bedoeling was om de zwermdrift te stoppen en om het volk alvast even te behandelen tegen varroa. Als ik binnen enkele dagen de eerste uitlopende bijen van de bovenste bak naar de onderste breng, hoef ik maar even te kijken of ze nog doppen hebben aangezet op de twee ramen met open broed. Eventueel doen ze dit ook op het darrenraam. En anders zullen er wel nieuwe eitjes zijn gelegd. Dit volk verliest zijn zwermdrift, behoudt al zijn bijen en is toch behandeld tegen varroa. Heeft dit volk geen leggende koningin meer binnen enkele dagen, kan ik ze ook een nieuwe geven.

Momenteel zijn alle honingzolders in gebruik en ik kan nu niet anders meer dan de verzegelde ramen uit te halen en te slingeren om ruimte te geven. Vermoedelijk gaan er volgend weekend weer een boel verzegeld zijn. De acacia staat nog in bloei en het weer zou gaan beteren.

accaciabloesem