14 februari 2015

Gisteren een lot mede opgestart. Ik gebruik steevast hetzelfde recept met slechts enkele kleine verschillen. Hierdoor zijn de verschillende loten beter te vergelijken. Vermits het telkens een andere honing betreft, is de smaakervaring toch al variërend. Dit keer heb weer gekozen voor een zoete mede. Ik gebruik dit keer echter een sterkere gist, die ook bij een iets lagere temperatuur werkt en ook een hoger alcoholgehalte aan kan. Vermits deze gist meer suiker kan omzetten tot alcohol is de mede snel te droog of we moeten meer honing toevoegen. Ik heb nu met 23 kg honing 50 liter most gemaakt met een soortelijke dichtheid van 1130. Het is nu even wachten op het uiteindelijke resultaat. Bij de eerste overheveling zal ik al een idee hebben. En er kan op dat moment natuurlijk nog op verschillende manieren worden gecorrigeerd.

mede, mostvaten

Vermits de voorbije week wat droger was, kon ik de moestuin al betreden zonder te verdrinken. Met een boshark heb ik de grond geëgaliseerd. Als ik nu binnen enkele weken ga frezen, werk ik er nog wat droge mest onder. Ik heb een mengsel gekocht van koeien, kippen en paardenmest. Op de plaatsen waar ik kolen en aardappelen ga telen, frees ik ook nog de opgespaarde assen van de houtkachel onder. Deze groenten appreciëren een extra kaliumgift uit die houtas wel. Vorig jaar heb ik dit onder de bessenstruiken en de fruitbomen verdeeld. Kalium wordt aangeraden voor vruchtvorming en mijn berg houtassen is een prima kaliumbron.

moestuin, egalisatie

Bij de fruitbomen heb ik de kleefbanden verwijderd en de stammen geverfd. Dit voorkomt scheurvorming in de bast bij lage temperaturen als de stam alleen langs de zonzijde opwarmt. Ik maak hiervoor een mengsel van zeewierkalk, gedroogde koemest en een schimmelproduct.

fruitbomen, stam, vorstscheuren, preventie, witkalk