15 januari 2015

De honingoogst van 2014 is volledig uitverkocht. De laatste potjes gaan vandaag de deur uit. De verkoopsdoos aan de voordeur heeft blijkbaar heel wat nieuwe klanten aangebracht. Men hoefde ook niet aan te bellen. Gewoonweg het deurtje opendoen, een pot honing uitnemen en geld in de plaats leggen. Er was zelfs wat wisselgeld aanwezig. Nu is het dus wachten op de oogst van 2015.

2014 is prima verlopen. Vorig weekend heb ik het verplichte register volledig ingevuld en tevens de planning voor 2015 uitgeschreven. Zonder me vast te pinnen op een exacte datum, noteer ik graag wat ik het volgend seizoen wil bereiken en hoe dat te verwezenlijken. De exacte datum is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar als er een actie is gestart, moet ze natuurlijk minutieus worden opgevolgd. Als bijvoorbeeld een werkstercel wordt belegd, komt er na 21 dagen een bij tevoorschijn en als een koninginnendop wordt belegd, volgt de geboorte op de 16de dag. Een dar wordt geboren na 24 dagen. Het zijn deze waarden die zo belangrijk zijn. De imker dient dus steeds vooruit te tellen om  op het juiste moment de volgende stap toe te passen in zijn beleid. Een degelijke notatie van elke kast is dus absoluut noodzakelijk samen met het goed gebruik van zijn agenda. Om een actie te beginnen, kan de imker wachten op betere weersomstandigheden, maar eens gestart kan hij niet meer terug.