7 september 2014

Vandaag de varroatelling gedaan. Drie dagen geleden heb ik de schuiven nog eens dicht gedaan en vandaag het aantal mijten geteld. De laagste waarde was 4 en de hoogste 55. Dus tussen 1 en 18 mijten per dag die natuurlijk vallen. Ik heb de lat gelegd op 5 per dag als maximaal om niet te behandelen. Zes volken hebben daarom vandaag nog een liebigverdamper gekregen. De acht andere volken worden gerust gelaten tot december als ze een oxaalzuur druppeling krijgen. Het betreft wel alleen de Kempische kasten. Ik heb de kasten ook nog eens gewogen en acht volken zijn ook nog iets te licht. Blijkbaar hebben ze in de voorbije natte weken al drie kilo opgegeten. Alle 11 volken in Gerhagen waren gewicht verloren. Maar de verassing was compleet bij de stand aan het Waterbroek. De 3 volken waren daar twee kilo zwaarder geworden. Het probleem kan dus niet aan de regen of de temperatuur liggen. Er is voor de drie kasten aan het Waterbroek gewoon een enorme voedselvoorziening. En voor de 11 kasten in het naaldbossenrijk Gerhagen is het eerder armoedig gesteld. Volgend jaar toch proberen om minder kasten te overwinteren in Gerhagen.