21 juli 2014

De ecokast die ik heb bevolkt met de kunstzwerm op de oude locatie. Ook de vliegbijen heeft hij zo nog bijgekregen.

ecokast, kunstzwerm

Vrijdagavond had ik dan de bijenuitlaten gestoken voor de honingafname op zaterdag. Vermits het zo warm was, ging ik al om 5 uur smorgens op pad. De bijen hingen echter nog steeds in een baard aan de vliegplank door de hitte. En natuurlijk waren de bijen ook niet uit de honingzolders afgedaald. Als de nachten kouder zijn, kruipen ze dicht bij elkaar op het broed, maar dat was nu niet het geval. De honingramen zaten niet meer vol bijen maar toch nog vrij veel. Ik heb ze dan maar afgeborsteld. Dat gaat smorgens vrij vlot als ze nog niet echt actief zijn.

Na het slingeren worden de honingramen uitgelikt door de sterkste volken op de stand. Ze hebben dan iets meer reden om thuis te blijven en niet te gaan roven. Maar toch heb ik alle vlieggaten klein gezet. Binnen enkele dagen als de honingbakken allemaal droog zijn gelikt, begin ik aan de varroabehandeling.

Op zondag heb ik dan het perceel phacelia gefreesd, terug ingezaaid en gewalst. Half september heb ik dan weer een lading bloesem. Het aardappelperceel dat ik eveneens met phacelia had ingezaaid, is al goed ontkiemd.

phacelia , frezen

phacelia, walsen ingezaaid perceel

En vandaag heb ik dan twee Kempische kasten volledig overgezet op ecokasten. Alle ramen afgeveegd in een emmer en dan behandeld met oxaal. Hierna de ganse kluit in de ecokast gekieperd en afgesloten met een stukje koninginnenrooster. Ze hebben geen broed mee en ook geen voer of stuifmeel. Wel heb ik ze een liter suikeroplossing gegeven. Ook hebben ze repen wasraat gekregen in plaats van een streepje gesmolten was.

ecokasten, bijenstal

Het laatste werk dat dan nog moest gebeuren, was het opruimen van het broed van deze twee volken.

wasraam smelten, stoom

Slechts drie mooie ramen met voer heb ik bewaard en ook een pas uitgebouwd raam met uitsluitend eitjes. Dat heb ik in een jongvolk geplaatst om te controleren dat ze een moer hebben. Mochten ze doppen aanzetten, krijgen ze een apideavolkje opgezet binnen enkele dagen met een leggende koningin.