15 maart 2014

Elk voorjaar staan er op de stand in Gerhagen teveel volken. Maar ik zet ze daar tijdens de winter omdat ze aan de woning van mijn vader staan. Onder toezicht dus. Ik heb ondertussen al 3 oude volken naar kennissen gebracht om daar te profiteren van de wilgen en de vroege pruimen. De kast die ik naar de vroege pruimen bracht, zat eergisteren compleet dicht: broed op 5 ramen en een mooie voederkrans. De rest van de broedbak was echter volledig volgedragen met nectar en de koningin had geen cel over om te beleggen. Hier heb ik dadelijk een nieuwe broedbak opgezet met waswafels. Het was een productievolk van vorig jaar en bijgevolg wil ik de ganse broedbak smelten. Zodra de bovenbak is uitgebouwd en het volk hoger zit, verwijder ik deze onderbak. Op dat moment krijgen ze dan een honingzolder. De jonge volken krijgen binnen veertien dagen al een honingzolder. Ook de twee volken die naar de wilgen zijn gebracht, deden het blijkbaar goed. Ik heb er één een broedbak bijgegeven voor uitbouw vermits die ook al plaatsgebrek had. Het tweede volk bleek wat assertiever en zat ook barstensvol verse nectar. Hier vond ik echter geen teken van eileg. Vermits praktisch alle cellen volzaten, heb ik een waswafel in gehangen om volgende week terug te controleren. Is er dan nog geen teken van koninklijke bedrijvigheid, wordt het volk afgestoten. Ik laat ze wel nog geen broedbak met waswafels uitbouwen. Ik wil eerst zekerheid dat ze nog een koningin hebben. Twee andere productievolken van vorig jaar heb ik ook al verwijderd. Eén daarvan was vrij klein en die heb ik in mijn demonstratiezesramer gehangen. De laatste heb ik op mijn ecokast geplaatst. ecokast, opgezette broedbakLiever had ik gewacht tot begin mei om er een aflegger in te zetten, doch het voorbije goede weer noodzaakte me om dit volk plaats te geven. Ook op de stand van het waterbroek staan nog twee productievolken die ik straks ga controleren. Mochten ze eveneens plaatsgebrek hebben, krijgen deze nu ook een broedbak vol waswafels opgezet. Vandaag zal ik er dan wel een vel krantenpapier tussen steken want de temperaturen voor volgende week liggen toch een pak lager. Om de jonge volken te controleren, is het vandaag te koud en dat wordt dus uitgesteld.

En voor de liefhebbers. Denk er aan: morgen plantenruildag van de Verenigde Taxanders aan de molen in Tessenderlo!