Decemberwerkjes

Gisteren alle was gezuiverd om te kunnen wafelen.

stoomwassmelter

Drie van deze bakken staan nu langzaam af te koelen in de bain-marie. Tegen het einde van de week hoop ik hiervan waswafels te gieten.

bain-marie, was smelten

Ondertussen heb ik mijn laatste project afgewerkt. De koninginnenzeef.

koninginnenzeef

Het is de bedoeling om een raam af te vegen in de bovenste bak en het raam hierna in de onderste bak te hangen. De bleddens kunnen steeds verder worden geschoven onder de bovenste bak en de bijen kunnen dan door het koninginnenrooster terug op hun raam. Als alle 12 ramen onderin hangen, kan ik even rook geven en de bovenbak dichtleggen met een doek. Even later is de koningin met de darren uit de bovenste bak te vissen. En wellicht vind men zo de koningin al na enkele ramen. Het schuifsysteem dat ik heb gemaakt voor toepassing met de bleddens in mijn Kempische kast, is natuurlijk niet nodig met het bestaande schuifsysteem in Segenbergerkasten. Door simpelweg 2 Segenbergerbroedkamers deels boven elkaar te plaatsen met een rooster tussen, bereik je hetzelfde resultaat.