Winterbehandeling

Vandaag de volken bij Luc behandeld. Ik had nog een restant OZ over en ondertussen is de kennis natuurlijk ook weer doorgegeven. De 4 segenbergers die ik nog in gebruik heb, zijn vandaag ook behandeld. Ze zijn volgens mij niet volledig broedloos, maar wellicht worden ze dat ook niet echt in die isolatiekasten. Om er iets uit te leren, heb ik deze behandeld met een verdampingstoestel. Oxaalzuur verdampen met een 12V batterij werkt volgens de literatuur namelijk ook. Hiervoor dienen tabletten te worden geperst en is een degelijke bescherming nodig. Handschoenen, een bril en het juiste stofmasker. Maar de behandeling zelf was nog veel ‘leuker’. Het produkt verdampen vraagt namelijk geen stofmasker maar een gasmasker van het juiste type. De 12V voeding is weer een extra stuk materiaal en het duurt 6 minuten alvorens een volk is behandeld. Op die tijdspanne heb ik 10 volken gedruppeld. En veel veiliger. Enfin, we zullen nu nog afwachten of de mijtenval even efficiënt is. Controle na 3 dagen.

oxamat, verdampen oxaalzuur

Het toestel is vrij omslachtig én duur.

verdampen oxaalzuur, 12V voeding

Vermits de wagen met 12V batterij niet bij de kasten kan, nam ik dit laadstation mee.

oxaalzuur verdampen, bril en handschoenen

Om de tabletten te persen en het toestel te vullen, zijn deze zuurbestendige handschoenen en bril een must.

oxaalzuur verdampen, gasmasker

Om het toestel te verwijderen van een volk of om simpelweg in de buurt te blijven tijdens de werking, is dit gasmasker natuurlijk ook onvermijdelijk.

Zelfs als de mijtenval te vergelijken is met bedruppelen, is de gebruiksvriendelijkheid en zeker de veiligheid voor de imker niet te vergelijken. Verdampen lijkt zelfs onverantwoord. Ter vergelijking deze foto:

oxaalzuur druppelen

Een LEDlicht, een revolverspuit van 50ml en rubber huishoudhandschoenen. Meer heb ik niet nodig voor het bedruppelen. Het kost maar een fractie van het materiaal dat nodig is voor verdamping van OZ, zelfs als je de kosten voor het voorschrift van de dierenarts en de aflevering door de apotheker er bij telt. De revolverspuit die ik gebruik om exact 5 ml te bedruppelen per straat bijen, kost net geen 60 euro. Het kan natuurlijk ook met een wegwerpspuit van 50ml. Het LEDlicht en de handschoenen zijn later nog elders te gebruiken en hoef ik dus niet te tellen. lDe tijdswinst via bedruppeling ga ik ook niet berekenen, maar die is énorm.

Voor de liefhebbers nogmaals het filmpje dat ik vorig jaar heb gemaakt van de druppeling met OZ.